به گزارش صدای دانشجو به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران؛ محمدرضا عارف که برخی از اصلاحطلبان تلاش دارند او را به عنوان کاندیدای این جریان برای انتخابات ریاست جمهوری 92 معرفی می کنند در مصاحبه ای تفصیلی با روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد بیش از هر چیز به دانشگاه پرداخت، وی که از حضور در جمع های انتقادی دانشجویی خودداری می کند؛ گفت:«دانشگاه ها دچار یک رکود سیاسی غیر منطقی شده اند.»
در چند وقت گذشته خیلی از جریان ها و رسانه ها با حمله به جنبش دانشجویی آن را دچار رکود، محاق و ... دانسته اند اما این بار عارف نکاتی را بیان کرده است که جای تاملات فراوان دارد.
عارف در خصوص جنبش دانشجویی گفت: «صادقانه بگویم دانشگاه ها دچار رکود سیاسی غیر منطقی شده اند. مدیریت و دست اندرکاران آموزش عالی کشور به دلیل کم تجربگی یا عدم توانایی مدیریت بحران ها، تحمل شنیدن صدای مخالف را ندارند»
این صحبت های وی در حالی است که عارف خود شاهد برخورد رئیس جمهور دولت اصلاحات با دانشجویان دانشگاه تهران در آذر ماه سال 83 بود که گفت:«کاری نکنید که بگویم از سالن بیرون تان کنند»
وی با بسته بودن فضای سیاسی دانشگاه ها در ادامه افزوده بود:« به صورت رسمی هیچ کس نمی گوید این سیاست، سیاست من است،شما از هر کس بپرسید می گوید فضا باز است و دانشجو می تواند حرفش را بزند. اما باید به عمل استناد کرد نه حرف در عمل از کدام دانشگاه می بینید که صدایی بیرون بیاید. انتقادات فرمایشی فقط وجود دارد که در آن جریان استقبال نمی کنند. بارها گفته ام که اگر یک جریان دانشجویی از بیرون هدایت شود برای دانشگاه فاجعه است. دانشگاه باید به جامعه خط بدهند نه جریان های سیاسی بیرون دانشگاه سیاست های خود را به دانشگاه دیکته کند» این ها در حالی است که سوءاستفاده از جریان های دانشجویی در زمان دوم خرداد صورت گرفت؛ هنگامی که عارف در دولت حضور داشت و مثل امروز سکوت تنها کاری بود که عارف در برابر نگاه ابزاری دولتیان اصلاحات و احزاب آنها با دانشجویان داشتند؛ انجام داد.
عارف در حالی به بسته بودن فضا در دانشاه اشاره می کند که در گفتگوی ویژه خبری چندی پیش مسئولین تشکلهای دانشجویی اعلام کردند که شائبه فضای امنیتی در دانشگاه دروغ است.
عارف؛ معاون اول دولت اصلاحات که بیشترین لطمات را دولتش به جنبش دانشجویی زده بود در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفته بود :« مسئوليت پذيري دانشجويان نسبت به گذشته كم شده است و بيشتر مسائل خودشان را مطرح مي كنند كه اين موضوع نيز حق است اما بايد بدانيم كه ما يك مسئوليت اجتماعي نيز داريم.
سهم دانشجو در پيگيري دغدغههاي اجتماعي كم شده است، جنبش دانشجو در همه دورانها نقش زيادي داشته است كه هم اكنون بايد اين موضوع مورد توجه قرار گيرد و در اين راستا بايد كاهش نقش جنبش دانشجويي بدون هيچگونه پيش داوري مورد بررسي قرار گيرد.»
این در شرایطی است که اتفاقا اولین تقدیری که رهبر معظم انقلاب در دیدار امسال دانشجوییشان داشت مربوط به مواضع انتقادی اجتماعی جنبش دانشجویی بود که فرمودند:«من اين تشكر را از تشكلهاى دانشجوئى بكنم. من پارسال يا پيرارسال بود كه در همين جلسه به دانشجوها خطاب كردم، گفتم چرا در مسائل اجتماعى موضع نميگيريد و وارد نميشويد؟ من خوشبختانه مىبينم در اين دو سه سال اخير موضعگيرى در مسائل گوناگون، در محيطهاى دانشجوئى و جوانهاى دانشجو، خيلى بارز است؛ خب، اين خوب است؛ اين را من تقدير ميكنم و تشكر ميكنم»
عارف که به نبود دغدغه های انتقادی دانشجویان ایراد وارد می کند خود از حضور در جمع دانشجویان منتقد پرهیز می کند. وی در ماه های پیش از سوی اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل برای حضور در نشست سالانه این اتحادیه در دانشگاه شریف دعوت شده بود از حضور در جمع دانشجویان خودداری کرد. عدم حضور وی به بهانه نبود در تهران و مشغله کاری در حالی بود که وی در همان ایام در دانشگاه شریف که از جمله اساتید آن است؛ حضور داشت و با اعضای این اتحادیه هم روبرو شده بود که باز از حضور امتناع ورزیده بود.
عارف همچنین به ایجاد دانشگاههای تک جنسیتی که از سوی رسانه های اصلاح طلب «تفکیک جنسیتی» ترجمه می شود؛ انتقاداتی وارد کرد و با حمایت از ارتباطات دانشجویان گفت: «خیلی از این آشنایی ها به ازدواج ختم می شود. اگر واقعا مشکلی بر سر کلاس هایمختلط وجود دارد بایستی وزارت علوم یک گزارش تحلیلی و دقیق در این زمینه بدهد هر چند بنده معتقدم مشکلی در این زمینه وجود ندارد.»
عارف همچنین کلام های ضد و نقیضی هم درباره محتوای غربی کتب علوم انسانی و نبود اساتید سک.لار در دانشگاه ها داشت. وی ضمن اعلام اینکه همچنان کتب علوم انسانی اسلامی نیست؛ این نکته را نیز اشاره کرد که اینکه وزیر می گوید در دانشگاه اساتید سکولار داریم اشتباه است. همه اساتید ما متدین و انقلابی هستند. سوال اینجاست که اگر دانشجویی کتب علوم انسانی غربی را بخواند و به استادی برسد محتوای فکری اش چه خواهد بود؟ آیا جز همان درس های سکولار آموخته خواهد بود؟
وی با حمله به این جمله که « اصلاحطلبان چرا باید توبه کنند؟» آن ها را مقصران سال 88 ندانست. وی افزود: در این خصوص باید میزگرد های متعدد و فراگیر در دانشگاه ها انجام شود تا سهم جریان های مختلف سیاسی در این ارتباط مشخص شود. توبه فرمایان باید بگویند برای چه چیز اصلاح طلبان به عنوان یک جریان سیاسی باید توبه کنند.
رهبر معظم انقلاب در صحبت های خود در جمع مردم بجنورد تبیین تقصیر افراد مربوط به فتنه سال 88 پرداختند. ایشان در جمع مردم بجنورد فرمودند:« ببينيد در تهران يك عدهاى به نام بازارى آمدند در خيابانها اغتشاش كنند، فوراً بازارىهاى محترم با موقعشناسى اعلاميه دادند، اعلان كردند كه اينها دروغ ميگويند، اينها از ما نيستند. اين كارِ درستى است. اگر هشيارى قشرهاى مختلف مردم و موقعشناسى آنها بوقت به سراغشان بيايد، اين باارزش است. اين كار، كار با ارزشى بود كه انجام دادند. حرف من در فتنهى 88 هم همين بود. در فتنهى 88، چند روز بعد از انتخابات به آن عظمت، يك عدهاى آمدند اظهار مخالفت كردند، يك عده هم از اين فرصت استفاده كردند؛ سلاح گرفتند، كار را به آشوب و تشنج كشاندند، پايگاه بسيج را گلولهباران كردند. حرف ما اين بود: آن كسانى كه به نام آنها اين كارها انجام ميگرفت، بايد همان وقت اعلاميه ميدادند، اعلام بيزارى ميكردند، ميگفتند اينها از ما نيستند؛ اما نكردند. اگر اين كار را ميكردند، فتنه زودتر ريشهكن ميشد؛ مسائل بعدى هم پيش نمىآمد.»
عارف همچنین در جواب این سوال که « نظر شما در مورد ائتلاف اصلاح طلبان و اصولگریان معتدل در انتخابان بر سر یک کاندیدا مثل ناطق چیست؟» با تایید طرح وحدت ملی گفت:« بنده به ائتلاف اعتقاد دارم»
دیدگاه شما