وی با بیان اینکه دولت پایه پولی و منابع بانک مرکزی را حریم و خط قرمز خود اعلام کرده است، افزود: این موضوع بسیار مهم است چراکه عمدهترین دلیلی که طی سالهای اخیر در اقتصاد ما رخ داد به این خاطر بود که ما به منابع بانک مرکزی دست اندازی کردیم.
* "خط قرمز" دولت بانک و منابع بانکی است
مدیرعامل بانک پاسارگاد ضمن اشاره به اینکه 50 درصد بدهی بانکها به بانک مرکزی بهخاطر مسکن مهر بود، گفت: نباید فراموش کرد که بدهی بانکها به بانک مرکزی سهم بالایی در پایه پولی دارد.
قاسمی با تأکید بر اینکه دولت کاملاً منابع بانکی را حریم میداند و در این خصوص خط قرمز تعیین کرده است، ادامه داد: "در جلسه با آقای رئیس جمهور وقتی بحث خروج از رکود و ضرورت افزایش سرمایه گذاری مطرح شد ایشان خیلی جدی تأکید کردند که منابع بانک مرکزی خطقرمز است".
وی درباره خبرهایی مبنی بر برداشت از بانک مرکزی در دولت یازدهم گفت: بانک مرکزی همیشه تنخواهی را برای بودجه در اختیار دولت قرار میدهد که زمانی که بودجه اجرایی شود این وجوه بازگشت داده میشود.
* اقتصاد ما توان قبول سیاستهای متعارف را ندارد
این فعال بانکی در ادامه ضمن اشاره به اینکه نسبت نقدینگی در پایان سال 92 نسبت به تولید ناخالص داخلی تقریباً 65 درصد شده است، تصریح کرد: این درحالی است که پایان سال 91 حدود 69 و خردهای بوده است؛ در اینجا عملکرد دولت قابل تقدیر است اما نباید فراموش کرد در شرایطی سهم نقدینگی کاهش یافته که ما در شرایط رکود هستیم.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نباید فراموش کرد که 20 درصد از نقدینگی قفل است و چرخش ندارد، گفت: بنابراین باید کمک کنیم اقتصاد را از رکود خارج کنیم و تمهیداتی را در نظر بگیریم؛ الآن اقتصاد ما بهلحاظ سیاستهای کلان و سیاستهای پولی نمیتواند سیاستهای متعارف را قبول کند.
وی ادامه داد: رابطه بین ابزارهای پولی و بخش واقعی اقتصاد قطع شده است، به همین خاطر در این شرایط باید با ابزارهای غیرمتعارف سیاست گذاری کرد؛ تلفیق منابع دولت یا صندوق توسعه ملی با منابع بانکها یکی از راهکارهای این شرایط است بهگونهای که قیمت تمامشده پول برای مصرف کننده سرمایه گذار کاهش یابد.
* ضرورت تشخیص محورهای درست در اجرای اقتصاد مقاومتی
قاسمی با رد این موضوع که امکان اجرای اقتصاد مقاومتی در این شرایط وجود ندارد، خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی بهصورت جدی در دولت در حال پیگیری است. در رابطه با اقتصاد مقاومتی اگر محورهای مهم درست تشخیص داده شود کار بهخوبی پیش میرود.
مدیرعامل بانک پاسارگاد ضمن اشاره به اینکه یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی سیاستهای پولی است، افزود: منابع حیاتی کشور، انرژی، کوچک شدن نقش ایران در صحنه بین المللی، بهرهوری، رقابت پذیری و ... از مهمترین محورهای این اقتصاد است.
* افزایش نرخ ارز در اقتصاد مقاومتی حکم "سم" را دارد
قاسمی گفت: در بخش پولی نمیتوان مانند اقتصاد متعارف تورم را معیار قرار دهیم؛ بلکه باید در اقتصاد مقاومتی ثبات مالی را هدف قرار دهیم و در این موضوع افزایش نرخ ارز مانند سم عمل میکند.
وی ادامه داد: بهعنوان نمونه ما نرخ ارز را میبریم بالا بعد انتظار داریم نرخ سود سپردهها طوری تنظیم شود که تولید کننده بتواند با این نرخ به تولید بپردازد.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری تأکید کرد: ما در اقتصاد مقاومتی در بخش پولی باید دنبال ثبات مالی باشیم و نمیتوانیم تنها تورم را هدف قرار دهیم؛ بهاعتقاد بنده این سیاست کاملاً قابلیت اجرایی دارد.
قاسمی با انتقاد از افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده گفت: افزایش 33 درصدی مالیات بر ارزش افزوده طی سال جاری ثبات مالی را برهم میزند.
* وضع بهرهوری در کشور دردناک است/ اتکا به درآمدهای نفتی بهرهوری را بیمعنا میکند
قاسمی در ادامه با تأکید بر "وضع ما در بهرهوری و کشاورزی دردناک است،" تصریح کرد: در بخش ساختمان نیز متأسفانه بهرهوری نیروی کار پایین است اما در بخش سرمایه گذاری کمی بالاست؛ در بخش بهرهوری البته کل ساختمان هم خیلی بالا نیست ولی تنها بخشی که در بهرهوری میتواند مطرح شود این است که اگر سال 76 را عدد 100 در نظر بگیریم طبق این شاخص در سال 89 یا 90 این شاخص در بخش ارتباطات 233 شده است، البته این محاسبات ابتدایی است و قطعی نیست چون برای اولین بار در کشور محاسبات بهرهوری انجام میشود اینها ممکن است تقریبی باشد و باید مقداری روی اینها کار شود.
این فعال بانکی ضمن بیان "در کشور در بخش بهرهوری مشکلات جدی داریم" افزود: در اقتصادی که فقط عدد دلار درآمد نفت را مبنای کار خود قرار داده است بهرهوری معنا پیدا نمیکند.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر "استفاده از نرخ ارز برای پوشش بودجه تا ابد ما را به انحراف خواهد برد و این باید متوقف شود" گفت: نرخ ارز برای مقاصد دیگری طراحی میشود، از این نرخ باید برای تنظیم تراز پرداختها و واردات و صادرات کشور استفاده کنیم.
قاسمی ادامه داد: نمیتوانیم از نرخ ارز برای پر کردن بودجه بهنحوی که در این سالها استفاده کردیم باز هم استفاده کنیم؛ از آنجایی که درآمدهای بودجهای بهراحتی با ضرب عددی در دلار نفتی بالا و پایین میشود دیگر کسی سراغ بهرهوری نمیرود.
* تدوین برنامه ششم در دولت در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی
مدیرعامل بانک پاسارگاد با اشاره به اقتصاد مقاومتی تأکید کرد: در اقتصاد مقاومتی دولت برای هر ریالی که میگیرد باید از نظر عملیاتی و بهرهوری خود را مقایسه کند با بخش خصوصی و جواب دهد. در این اقتصاد دولت باید اندازه خود را کوچک کند و چارهای جز این نیست.
وی با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی باید برای قسمتهای واقعی بازار (فعالیتهای کالایی) حتماً شاخصهای تراز طراحی شود، گفت: در بخش غیرکالایی مانند سلامت نیز باید دنبال قیمتهای مجازی بود بهگونهای که با این قیمتها این خدمات را در بازار به دست آورد.
این اقتصاددان با طرح این سؤال "در بخش دولتی مشکل کمبود درآمد را داریم یا نه مشکل بالا بودن هزینهها است؟" تصریح کرد: در اقتصاد مقاومتی همچنین به 2 شاخص نیز احتیاج داریم؛ شاخصهای ارزیابی عملکرد و شاخصهای پیشِرو باید در این اقتصاد طراحی شود، این درحالی است که شاخص پیشِرو هنوز در اقتصاد ایران تعریف نشده است.
وی ابراز امیدواری کرد که شروع اقتصاد مقاومتی بسیار جدی باشد و ادامه داد: دولت بهدنبال این است که برنامه ششم را براساس اقتصاد مقاومتی طراحی کند؛ در رابطه با سیاستهای کلان در دولت خواهش داریم که سیاست گذاران تجدید نظر کلی داشته باشند و برنامهای تنظیم کنند که اقتصاد ما از تحیر مقابله با رکود خارج شود.
گفتوگو از فاطمه محمدی
دیدگاه شما