مطبوعات همدان
به کانا ل ارتباطی ما بپیوندید
تاریخ : 2. ارديبهشت 1394 - 7:54   |   کد مطلب: 15151
آخرین خبرها از نحوه دریافت بن دانشجویی کتاب؛
40 هزار تومان یارانه کتاب و کتاب‌های چند صد هزار تومانی
حدود دو هفته تا برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران باقی مانده است و دغدغه مهم دانشجویان، مسئله‌ای به نام «بن دانشجویی کتاب» است.
بن کتاب

به گزارش صدای دانشجو، تعلق گرفتن یا نگرفتن، مسئله‌ای است که تا امروز هم هنوز مشخص نبود که به غیر از دانشجویان سراسری و پیام نور به سایر دانشجویان(آزاد و غیر انتفاعی) نیز بن دانشجویی خرید کتاب تعلق می‌گیرد یا خیر، اما طبق آخرین اطلاعیه سامانه بن کارت دانشجویی، دانشجویان تمام دانشگاه‌ها مشمول دریافت بن دانشجویی کتاب می‌شوند.

علی رغم ایجاد امکان دریافت بن کتاب برای تمام دانشجویان توسط دولت، مشکلاتی پیش روی دانشجویانی که از این امکان استفاده می‌کنند وجود دارد که در ادامه به چندی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

بن‌های دانشجویی کتاب امسال با 20 هزار تومان افزایش، 80 هزار تومانی شده است که با احتساب 50 درصد یارانه دانشجویی، درواقع فقط 10 هزارتومان نسبت به سال گذشته بیشتر شده و پرداخت نیمی  از این 80 هزار تومان به عهده شخص دانشجو است که با در نظر گرفتن میزان تورم نسبت به سال گذشته و افزایش قیمت‌ها مخصوصا در زمینه کتب دانشگاهی، عملا چیزی دست دانشجو را نمی‌گیرد!

از طرفی توزیع بن کتاب دانشجویی در بین دانشجویان، اقتضائاتی در نحوه و میزان تخصیص باید داشته باشد که مطلقا در این توزیع از سوی وزارت ارشاد در نظر گرفته نشده است؛ مثلا قیمت کتاب‌های دانشجویان علوم پزشکی، فنی و مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی و سایر رشته‌های دانشگاهی با یکدیگر متفاوت است و اصلا مبنای تعیین قیمت این کاب‌ها یکسان نیست؛ غالبا کتاب‌های زبان اصلی در رشته‌های پزشکی، فنی و مهندسی و علوم پایه بر مبنای قیمت روز دلار محاسبه می‌شود در حالی که کتاب‌های سایر رشته‌های تحصیلی بر مبنای المان‌های داخلی اقتصاد در کشور از قبیل قیمت کاغذ، مالیات ناشران و کتابفروشی‌ها، تورم  و مواردی از این دست محاسبه می‌شود.

البته در این میان، کتاب‌های اف‌ست(کپی) نیز جایگاه خاص خود را دارد که اکثرا هم به دلیل اختلاف قیمت بالا نسبت به آثار زبان اصلی و خارجی، بازار داغی در کوچه پس کوچه‌ها و پاساژها و زیرزمین‌های میدان انقلاب و پیاده‌روهای روبروی دانشگاه تهران را دارد اما طبیعتا بن دانشجویی به درد خرید این جور کتاب‌ها که در نمایشگاه کتاب ارائه نمی‌شوند نمی‌خورد.

هرچند جمهوری اسلامی ایران جزء امضا کنندگان قانون جهانی کپی‌رایت نیست و از جنبه حقوقی زیر مجموعه متعهدان این قانون محسوب نمی‌شود و ارائه آثار و مقالات خارجی کپی شده در ایران به راحتی انجام می‌شود اما ارائه آثار این چنینی هم در کشور نیازمند رعایت ضوابط و قوانینی است که از سوی ناشران زیرزمینی در نظر گرفته نمی‌شود و طبعا مجال حضور در نمایشگاه بین المللی کتاب را هم پیدا نخواهند کرد.

با این همه اما به نظر می‌رسد بر خلاف انچه انتظار می‌رود، ناکارامدی‌های بن 80 هزار تومانی کتاب برای دانشجویان، بیشتر از کارامدی آن باشد، هر چند 40 هزار تومان یارانه کتاب در این اوضاع اقتصادی حاقل برای دانشجویان غنیمت باشد ولی محاسبه‌ای سرانگشتی هم نشان می‌دهد که میزان نیاز یک دانشجو در نمایشگاه کتاب ممکن است رقمی بیش از 100 یا حتی 200 هزار تومان باشد، نه 40 هزار تومان!

گفتنی است بیست و هشتمین نمایشگاه بین اللمللی کتاب تهران از 16 تا 26 اردیبهشت در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می‌شود و زمان ثبت نام از 29 فروردین تا قبل از برگزاری نمایشگاه و از طریق سامانه ثبت نام  بن کارت دانشجویی به آدرس bon.tibf.ir و همچنین زمان توزیع کارت‌ها از 13 اردیبهشت تا پایان نمایشگاه 26 اردیبهشت است.

دیدگاه شما

آخرین اخبار