به گزارش صدای دانشجو به نقل از فارس، سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در برنامه تلویزیونی «تیتر امشب» که با موضوع فضای علمی و فرهنگی دانشگاهها روی آنتن رفت، با اشاره با جایگاه مهم علم در کشور گفت: علم در هر کشوری نقش تعیین کنندگی دارد زیرا ارتقای علم موجب قدرت فکر و استراتژیکی هر ملت است.
هاشمی در قسمت دیگری از سخنانش با اشاره به ارتباط نامناسب صنعت و دانشگاه ادامه داد: در حال حاضر ارتباط صنعت و دانشگاه کافی نیست. تفاهم نامههایی امسال میان وزارتخانههای علوم و صنعت امضاء شد که امیدواریم باعث شود ارتباط بین دانشگاه و صنعت بیش از پیش تقویت شود.
معاون فرهنگی وزارت علوم گفت: علمی که تولید میشود باید نافع باشد یعنی بتواند در فضای بومی کشور مفید و موثر واقع شود.
هاشمی تصریح کرد: سرعت علم مولفه مهمی در مورد دانشگاهها است و یکی از وظایف دانشگاهها پرورش دانشجویان و نیز تولید علم است. طبیعی است که رهبر انقلاب نیز دغدغه سرعت علم را داشته باشند، زیرا سرعت علم اهرمی قدرتمند در مقابل دشمنان است.
معاون فرهنگی وزارت علوم تصریح کرد: در حال حاضر سرعت رشد علمی رو به کاهش گذاشته است که باید روی این موضوع کار کنیم زیرا علم محصولی دیربازده است و اگر به طور مثال امسال روی آن برنامه ریزی کنیم چندسال دیگر نتیجه آن را دریافت خواهیم کرد.
وی افزود: یکی از دلایل کاهش شتاب علمی در کشور به زیرساختها باز میگردد که بخشی از آن به دلیل تحریمهاست. از سوی دیگر وزارت علوم مجموعهای به هم پیوسته است به این معنی که اگر در یک قسمت آن محدودیتی اعمال شود کل مجموعه را در برمیگیرد و در حقیقت اثر آن در کل مجموعه نمود پیدا میکند.
هاشمی تاکید کرد: ما در دوران تحریمها با محدودیت شدیدی برای تعامل با نشریات علمی و به ویژه حوزه علوم انسانی روبرو بودهایم. این تعامل ناکافی، بنیه علمی کشور را ضعیف کرد. از سوی دیگر در علوم فنی مهندسی نیز ما با محدودیتهای شدید لجستیکی روبرو بوده ایم.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مسئولیتهای وزارت علوم در کنار بحث علم و دانش مسئله فرهنگ است که دانشگاهها نیابد در این موضوع سلب مسئولیت کنند.
وی گفت: به تازگی ما شاهد پدیدهای تحت عنوان اردوهای علمی مختلط در دانشگاهها هستیم که خود به بزرگترین دغدغه خانوادهها تبدیل شده است. وقوع این اردوهای مختلط باعث تاسف است.
هاشمی ادامه داد: اگر چه میزان ناهنجاریهای اجتماعی در دانشگاهها نسبت به محیط بیرون بسیار کمتر است اما همین مقدار نیز برای ما قابل تحمل نیست و با متخلفان نیز برخورد میکنیم زیرا ما به دنبال کاهش و نابودی ناهنجاریهای اجتماعی در محیط امن و علمی دانشگاهها هستیم.
وی اضافه کرد: اردوهای دانشجویی با عنوان مختلط جرم است و بر اساس اساسنامه وزارت علوم این نوع اردوها ممنوع است اگر چه ممکن است بعضی از دانشگاهها دچار غفلت شوند و این اردوها را برگزار کنند و ما در صورت مشاهد با خاطیان برخورد خواهیم کرد.
وی گفت: ممکن است دانشجویان دختر و پسر در خارج از دانشگاه برای خود اردوهایی برگزار کنند که دانشگاه در این حوزه مسئولیت و اختیاری ندارد اما توصیه اکید ما به دانشجویان این است که در این اردوها شرکت نکنند.
در ادامه این برنامه محمدرضا داودآبادی فراهانی با اشاره به روند رشد علوم در دنیا گفت: رشد علمی در دنیا مانند قبل نیست زیرا در گذشته شاید با ارائه چند مقاله، جایگاه علمی کشور به سرعت جابهجا میشد اما در حال حاضر برای ارتقای یک رتبه باید 11 هزار مقاله تولید و ارائه شود که این به معنای آن است که در حال حاضر شرایط کشور قدری تغییر کرده است و مانند قبل نیست.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت افزود: در کشورهای دیگر هزینههای پژوهش از بخش صنعت دریافت میشود یعنی در کشورهایی که تولید ناخالص ملی بالایی دارند به دنبال آن هزینههای پژوهشی قابل توجهی دارند که خود باعث ارتقای جایگاه علمی این دسته از کشورها شده است.
وی افزود: این در حالی است که با تولید ناخالص پایین نمیتوان به رتبه نخست تولید علم دست یافت زیرا هزینههای پژوهشی پایین است بنابراین تحقیق و پژوهش به عنوان اولویت اصلی به حساب نمیآیند.
دیدگاه شما