به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صدای دانشجو، به نقل از فارس، با انتشار قبوض گاز دورۀ مهر و آبان امسال، مشترکین خانگی با عبارت خاصی بر روی قبوض خود مواجه شدند: «مشتری گرامی با توجه به مصوبه قانون بودجه سال 95 تعرفه فروش گازبهای خانگی از تاریخ 1395/07/03 تا 1395/08/30 براساس نرخ مصوب 1500 ریال به ازای هر متر مکعب گاز محاسبه میگردد».
این بدان معناست که در 8 ماهۀ گرم سال، نظام پلکانی ملغی شده و هزینۀ گاز برای تمامی مشترکین با قیمت ثابت 150 تومان بر مترمکعب محاسبه میشود. برخی از مشترکین نیز با مقایسۀ قبض پاییزی خود با سال قبل، متوجه شدهاند که با لغو نظام پلکانی در ماههای مهر و آبان، هزینۀ گاز مصرفی آنها نسبت به زمانی که قیمتها پلکانی بود، 1.5 برابر شده است. این در حالی است که دولت هیچ اطلاعرسانی درباره این موضوع انجام نداد و سبب اعتراض مشترکین شده است.
توضیح اینکه هیات وزیران در قالب آییننامۀ اجرای تبصرۀ 14 قانون بودجه 95، بندی را به تصویب رساند که بر اساس آن، نظام پلکانی گاز در 8 ماهۀ گرم برچیده شده و قیمت ثابت 150 تومان جایگزین آن شده است:
«قیمت گاز خانگی، تجاری و صنایع کوچک با میانگین سالانه نهصد و هفتاد و هفت (977) ریال به ازای هر متر مکعب و با توجه به قیمت ثابت هزار و پانصد (1500) ریال برای هشت ماه گرم سال است». در 4 ماهۀ سرد، نظام پلکانی به حالت قبلی خود بازمیگردد. تصویب این آییننامه از چند جهت قابل نقد است:
1- در قانون بودجۀ 95 هیچ مطلبی راجع به حذف نظام پلکانی نیامده و نمایندگان مجلس نیز به این ادعای دولت اعتراض کردهاند.
2- پیش از این بر اساس مدل پلکانی، تعرفهگذاری گاز در کل سال، تعرفۀ مصارف پلۀ اول در فصل گرم، معادل 108 تومان بود این تعرفه متناسب با افزایش مصرف، به 483 تومان در بالاترین پلۀ گاز میرسید. درنتیجه، وضع قیمت یکسان 150 تومانی برای همۀ مردم، سبب خواهد شد هزینۀ گاز برای مشترکین پرمصرف «کاهش» یابد و برای مشترکین کممصرف «افزایش» یابد که بهوضوح تصمیمی غیرخردمندانه و ناعادلانه است.
3- اقدام فوق سبب میشود مشترکین پرمصرفتر به ادامۀ رفتار مسرفانۀ خود ترغیب و درعوض مشترکین کممصرف، تنبیه شوند. نتیجۀ این امر چیزی جز افزایش مصرف بیرویۀ گاز نخواهد بود که تبعات منفی آن از جمله قطعی گاز، افت فشار و امثل آن بیش از همه، دامنگیر استانهای شمالی کشور و مناطق سردسیر خواهد شد.
4- با توجه به اینکه در فصل گرم، میزان مصرف و درنتیجه هزینۀ قبوض گاز مشترکین کمتر است، باید از این فرصت در راستای آزادسازی و شناورسازی قیمت گاز برای «پرمصرفها» استفاده و نظام پلکانی به صورت مضاعف، تقویت شود؛ نه اینکه نظام پلکانی حذف گردد.
اقدام دولت سبب نارضایتی اکثریت مردم یعنی مشترکین کممصرف و معمولی و منفعت اقلیت مردم یعنی پرمصرفها خواهد شد و به لحاظ اجتماعی و سیاسی، به ضرر دولت است.
یکی از رسانهها به نقل از یک مقام مسئول، اعلام کرده که این موضوع ابتدا در شورای اقتصاد به تصویب رسیده و سپس هیات وزیران و وزارت نفت آن را ابلاغ کردهاند. حال باید دید این تصمیم غیر عادلانه و غیرمنطقی در کجا گرفته شده و فرمان تعرفههای گاز واقعاً به دست کیست.
انتهای پیام/چ
دیدگاه شما