مطبوعات همدان
به کانا ل ارتباطی ما بپیوندید
تاریخ : 28. دى 1397 - 19:14   |   کد مطلب: 23666
ارائه طرح استانی‎شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی به مجلس، آنهم برای ششمین بار بدون درنظر گرفتن پیوست‌های اجتماعی، سیاسی و امنیتی موجب عکس‌العمل منفی نمایندگان مجلس به این طرح در سراسر کشور شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صدای دانشجو، طرح استانی شدن انتخابات که ناظر به تعیین حدود حوزه‌های انتخابیه است، برای نخستین بار در سال 1378 و در مجلس شورای اسلامی دوره‌ی پنجم مطرح شد و طرح مذبور با اصلاحاتی در مجالس دوره‌ی ششم، هفتم، هشتم و نهم نیز مطرح شد و در مواردی نیز تا مرحله‌ی بررسی شورای نگهبان پیش رفت و لیکن از جهات مختلف مورد ایراد شورای نگهبان واقع شده و در دوره‌هایی نیز به عنوان مصوبه‌ی مجلس، به این شورا راه نیافت و لذا هیچکدام تبدیل به قانون نشده است. حال برای ششمین بار، این طرح تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است. آنچه که در این طرح در نظر گرفته نشده است، پیوست‌های اجتماعی و سیاسی و امنیتی طرح است که قبل از اجرای آن نیاز است آثار و تبعات منفی و مثبت آن سنجیده شود که همین امر موجب عکس العمل نمایندگان مجلس در سراسر کشور شده است.

 

نماینده اصفهان مطرح کرد؛ ایجاد اختلافات قومی و مذهبی از مشکلات طرح استانی‎شدن انتخابات مجلس/ نفوذ سرمایه‎داران به خانه ملت با اجرای این طرح

 

حجت‌الاسلام احمد سالک کاشانی در گفت‌وگو با صاحب نیوز با اشاره به طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: در حال حاضر طرح کلیات استانی شدن انتخابات مجلس به مجلس آمده و فعلاً جزئیات آن مطرح نشده است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: منافع استانی شدن انتخابات برای رجال سیاسی و افراد مشهور است.

وی افزود: استدلال استانی شدن این است که افراد نخبه وارد مجلس شوند و این نخبگان انقلابی و علمی با سطح علمی زیاد، فعالیت و اثرگذاری مجلس را بالا می‌برند، این حرف خوبی است اما اگر انجام شود.

حجت‌الاسلام سالک کاشانی ادامه داد: اصولاً افراد مشهور و نخبه برای حضور در انتخابات بودجه لازم را ندارند، مشکل اینجاست که سرمایه‌داران می‌توانند در انتخابات حضور پیدا کنند.

وی بیان کرد: اگر انتخابات استانی شود فرد به‌عنوان مثال در اصفهان در بیش از ۱۸ شهرستان باید ستاد انتخابات ایجاد و فعالیت کند که نیاز به بودجه متعددی دارد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس خاطرنشان کرد: افراد نخبه برای حضور در انتخابات این هزینه‌ها را ندارند و به همین دلیل به اسپانسر و افرادی که از آن‌ها حمایت مالی کنند، نیاز دارند.

وی بابیان اینکه این افراد وامدار اسپانسرها شوند و یکی از دلایل مخالفت من با استانی شدن انتخابات این نکته است، تصریح کرد: سرمایه‌داران پشت سر این افراد قرار می‌گیرند، این افراد که توسط سرمایه‌داران حمایت شده‌اند می‌خواهند مجلس شورای اسلامی در اختیار بگیرند که آثار منفی متعددی خواهد داشت.

حجت‌الاسلام سالک کاشانی ادامه داد: افراد حاضر در مجلس به دلیل حمایت شدن از طرف سرمایه‌داران، وام‌دارشان هستند، پس وقت و هزینه‌های بیت‌المال را برای حل مشکلات این قشر هدر می‌شود.

وی با اشاره به ایجاد اختلافات محلی، قومی، قبیله‌ای و مذهبی، گفت: این طرح استانی شدن ممکن است معضلاتی مانند درگیری‌های قومیتی و حتی مذهبی را ایجاد کند که باید به این نکته توجه ویژه داشت.

نماینده اصفهان تأکید کرد: ممکن است تأمین منابع اجرایی نیازمند بودجه باشد و با اصل ۷۵ قانون اساسی مخالفت داشته باشد؛ این طرح نیازمند ارزیابی دقیق است که به جامعه مشکلاتی را اضافه نکند.

 

حسینی‌کیا: استانی‌ شدن انتخابات مجلس موجب کاهش مشارکت عمومی می‌شود

 

حجت الاسلام سیدجواد حسینی کیا در گفتگو با خبرنگار  شبکه اطلاع رسانی مرصاد اظهار داشت: کلیات طرح استانی شدن انتخابات نمایندگان در مجلس تصویب شده, بخشی از آن به اصلاحات نیاز داشت در نتیجه یک هفته به کمیسیون شوراها فرصت اصلاح داده شد تا مجددا به صحن علنی بازگردد.

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه با بیان اینکه این طرح مزایا و معایبی دارد، عنوان کرد: با اجرای این طرح تعداد حوزه های انتخاباتی شهرستان ها به قوت خود باقی است، اما تنها کاندیداهایی که ظرفیت استانی و رای‌آوری دارند در انتخابات شرکت داده می شوند.

حجت‌الاسلام حسینی‌کیا احتمال کاهش مشارکت عمومی در انتخابات را از مهمترین معایب این طرح عنوان کرد و افزود: همچنین نادیده گرفتن حقوق اقلیت ها در هر منطقه اعم از شیعه یا سنی نیز از جمله معایب اجرای طرح مذکور است.

وی تغییر نگاه نمایندگان مجلس از جزیی‌نگری به نگاه‌های استانی و ملی و تقویت حوزه نظارت و قانون‌گذاری را از مزایای اجرای طرح استانی شدن انتخابات نمایندگان مجلس دانست.

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه افزود: در حال حاضر کارهای نمایندگان بیشتر جنبه اجرایی و فردی دارد در حالی که این امر باعث مغفول ماندن حوزه نظارت می شود.

 

نماینده مردم خمین در مجلس: استانی شدن انتخابات مبتنی بر منافع و مصالح جامعه نیست/مخالف طرح هستم

 

محمدابراهیم رضایی نماینده مردم خمین و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌های خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو  با دیار آفتاب؛ درباره طرح استانی شدن انتخابات گفت: طرحی که برای استانی شدن انتخابات مطرح‌شده بسیار ناقص است و معایب بسیاری دارد که حتی اهداف مدنظر طراحان را هم تأمین نمی‌کند.

رضایی با اشاره به اینکه بنده مخالف این طرح هستم اظهار کرد: احتمال دارد در بعضی مناطق که شیعه و سنی با هم ساکن هستند و یا اختلافات قبیله وجود دارد، با استانی شدن انتخابات، تنش بیشتر شود.

کاهش انگیزه مردم برای حضور در انتخابات

رضایی با ابراز نگرانی از کاهش انگیزه مردم برای حضور در انتخابات اظهار کرد: حلقه اتصال مردم در روستاها و جاهای دورافتاده به حاکمیت، و احساس تعلق آن‌ها به نمایندگان با این طرح کاهش پیدا می‌کند و کم‌کم انگیزه حضور خود را در پای صندوق از دست می‌دهند.

وی با تأکید بر اینکه تنها ظاهر این طرح استانی است ولی ماهیت آن چنین نیست، عنوان کرد: حتی ظاهر خوبی هم ندارد که در مرکز استان، یک نفر با ۱۵ هزار رأی به مجلس راه می‌باید ولی شخصی با ۴۰۰-۵۰۰ هزار رأی نتواند وارد مجلس شود.

هزینه چند برابری انتخابات

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی افزود: حتی اگر بخواهند نمایندگان شهرستان، در همه شهرها ستاد بزنند و تبلیغات گسترده انجام دهند، هزینه‌ها چند برابر خواهد شد.

این نماینده مجلس بیان کرد: لایه محروم و مستضعف و مردمی دیگر نمی‌توانند در این انتخابات شرکت کنند و تنها افرادی که پشتیبانی مالی گسترده دارند و یا صرفاً حمایت جریانات سیاسی را داشته باشند، پیروز این نوع انتخابات هستند.

وی ادامه داد: عملاً عده‌ای محروم می‌شوند و آرام‌آرام چرخه اجتماعی و نقش‌آفرینی‌ها کاهش پیدا می‌کند و عده‌ای خود به خود حذف می‌شوند.

استانی شدن انتخابات مبتنی بر منافع و مصالح جامعه نیست

رضایی از نگرانی‌هایش در ای‏ن‎باره گفت: این طرح حداقل در زمان فعلی اثربخشی ندارد و مبتنی بر منافع و مصالح جامعه هم نیست.

وی اضافه کرد: اگر انتخابات استانی شود، مراکز استان‌ها که مرکز تجمع بیشتر جمعیت هستند، حرف اول و آخر را می‌زنند و آن‌ها تعیین‌کننده نماینده کل استان خواهند بود و اگر مبتنی بر ۱۰ درصد باشد، مصیبت دیگری است!

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌های خارجی عنوان کرد: از هر زاویه که بررسی کنیم، هیچ‌کدام پاسخگوی اهداف اصلی طرح نیست.

استانی شدن انتخابات بدترین تهدید و نقطه انحراف برای آینده نظام و انقلاب است

رضایی تصریح کرد: اصل نگرانی و آنچه آینده مجلس را تهدید می‌کند این است که با این طرح، عده‌ای که توان مالی ندارند، خود را وامدار شبکه‌های مالی می‌کنند که بدترین اتفاق در کشور و بدترین تهدید و نقطه انحراف برای آینده نظام و انقلاب است.

وی نبود احزاب قوی را از تهدیدات این طرح، عنوان کرد و گفت: در کشور احزاب قوی با سیاست‌ها و مرامنامه‌ها و اساسنامه‌های خوب و مردمی نداریم. همین جریانات سیاسی که در کشور، مثل شله‌قلمکار وجود دارد و ماهیت حزبی درستی هم در آن نیست، ایفای نقش خواهند کرد که تخریب آن برای جامعه بیشتر از فایده آن، بوده و هست.

این نماینده مجلس یکی دیگر از معایب طرح را ایجاد اختلاف و شکاف طبقاتی دانست و بیان کرد: رشد و توسعه در مراکز استان‌ها تسریع می‌شود و در شهرستان‌ها، مناطق روستایی و دورافتاده، کم‌کم به فراموشی سپرده می‌شود؛ که تهدید دیگری برای کشور است.

بستر لازم برای استانی شدن انتخابات در ساختار سیاسی کشور فراهم نیست

وی افزود: در آینده رأی مرکز استان‌ها، رأی اول و اثرگذار خواهد بود بنابراین، کسانی که می‌خواهد رأی بیاورند به سمت جذب آرای مرکز استان حرکت می‌کنند و روستاها به کل، فراموش می‌شوند چون اثربخشی آن‌ها در آرای نمایندگان کم می‌شود.

رضایی خاطرنشان کرد: به این طرح، ایرادات زیادی وارد است و اگر مجلس به آن رأی ندهد بهتر است چون بستر لازم برای ایجاد چنین تغییری در ساختار سیاسی کشور فراهم نیست.

 

نماینده سمیرم: طرح استانی‎شدن انتخابات نمایندگان بررسی‎های پژوهشی ندارد/ این طرح در گذشته خلاف قانون اساسی شمرده شد

 

اصغر سلیمی در گفت‌وگو با خبرنگار صاحب نیوز با بیان این که با لفظ انتخاباتی استانی‎شدن استانی انتخابات مخالف است، اظهار کرد: این نوع انتخابات در ایران و جهان سابقه ندارد که بخواهد تجربه شود.

نماینده مردم سمیرم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چندین نوبت استانی‎شدن انتخابات توسط شورای نگهبان خلاف قانون اساسی و شرع شمرده شده و تغییراتی که انجام شده نسبت به مجلس نهم و هشتم؛ تغییر چندانی نیست و مشکلی را حل نمی‎کند.

وی افزود: یکی دیگر از ایرادات انتخابات استانی نمایندگان این است که ما با دو حوضه شهرستانی و استانی مواجه هستیم که دوگانگی در حوضه های اهداف این طرح، مطرح می شود و مشکلاتی که در حوضه شهرستانی وجود دارد به کلان استانی کشیده می شود.

سلیمی در ادامه گفت: علاوه بر این طرح همچون طرح های قبلی فاقد بررسی های پژوهشی است و فرق چندانی با آن ها ندارد و عواقب تغییر نظام انتخاباتی مطمئن نیست و تبعات سیاسی، اجتماعی و امنیتی آن هم مشخص نیست.

اصغر سلیمی خاطر نشان کرد: با اجرای این طرح مرحله دوم انتخاباتی حذف می شود؛ یعنی فردی با کمترین رأی به مجلس می رود که این مخالف سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری است؛ در بند دوم سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری مرحله دوم انتخاباتی در صورت عدم کسب حد نصاب قانونی در مرحله اول پیش‌بینی شده است.

وی افزود: ما نمایندگانی داریم که به صورت لیستی انتخاب می شوند؛ ولی فرقی بین نمایندگان شهرستانی با آن ها در قانون گذاری و نظارت وجود ندارد و نمایندگانی که باید به اوضاع شهرستان و به حوضه های انتخاباتی سرکشی کنند، بیشتر وقت آن ها صرف قانون گذاری و نظارت می شود و فکر نمی کنم که با لیستی و استانی شدن، سبک ملی بودن و شایسته سالاری در مجلس ایجاد شود.

نماینده مردم سمیرم در مجلس شورای اسلامی همچنین عنوان کرد: در مورد شایسته‎گزینی که موافقان اعلام می کنند، شایسته گزینی این طور نیست که احزاب، شایسته گزینی کنند؛ چرا که احزاب دنبال افرادی هستند که از نظر فکری به خودشان نزدیک باشند و شاخص های عمومی و اختصاصی بالا برای معرفی ندارند و در انتخابات گذشته مشخص شده بیشتر افرادی را معرفی می کنند که به ان حزب یا تفکر نزدیک تر است.

سلیمی گفت: با استانی شدن، بین مردم شهرستان اختلاف ایجاد می کنیم و اقوام مذاهب که نمایندگان خاص خود را دارند دچار مشکل می شوند، چون مرکز استان تاثیر گذار است.

اصغر سلیمی در ادامه گفت: اگر نمایندگان از یک حزب یا گرایش انتخاب شوند برای دولت و برای استان های مجاور خود تنش ایجاد می کنند و کاهش حد نصاب، لیست ها و احزاب را برای بدست اوردن حد نصاب بیشتر رای جمع کن ها را به روستاها می کشد.

وی افزود: برای داشتن بحث استانی شدن در آینده اول باید تقویت فرهنگ آن را داشته باشیم؛ باید احزاب بتوانند دفاتر فرعی خود را داشته باشند و اعضاء را از پایه رشد دهند و نیروسازی کنند و شوراهای محلی و شهرستانی و پارلمان های محلی تشکیل دهیم؛ از طرفی قانون جامع مدیریت خدمات شهری تشکیل و تجربه شود و بعد از آن به سمت استانی شدن پیش رویم.

وی افزود: با شرایطی که احزاب در کشور ما دارند و بیشتر در هنگام انتخابات فعال می شوند، نمی توانند برای بحث استانی شدن و مطالبات خرد و کلان کشور همکاری لازم را داشته باشند و کشور را دچار مشکل می کنند.

 

نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس مطرح کرد: راهیابی نمایندگان وابسته به قدرت به مجلس با استانی شدن انتخابات/به کلیات طرح رأی مخالف داده‌ام

محمدرضا منصوری نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب؛ در خصوص طرح استانی شدن انتخابات مجلس عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که این طرح دارد به کلیات آن رأی مخالف داده‌ام.

 کم شدن دسترسی مردم به نمایندگان مجلس با اجرای این طرح

منصوری با اشاره به مشکلات این طرح گفت: از دغدغه‌های مردم در صورت اجرای این طرح، عدم دسترسی به نماینده خود در مجلس است.

نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی افزود: وقتی نماینده‌ای، نماینده استان باشد باید بیشتر وقت خود را به امور استانی اختصاص دهد و کمتر وقت می‌کند به امور حوزه انتخابی خود برسد در نتیجه دسترسی و ارتباط مردم با نماینده حوزه انتخابی خود کمتر می‌شود.

انتخاب نمایندگان وابسته به مراکز قدرت و ثروت در صورت اجرایی شدن انتخابات استانی

وی دیگر مشکل این طرح را انتخاب نمایندگان وابسته به مراکز قدرت و ثروت دانست و بیان کرد: باید نظارت بسیار دقیق‌تری برای جلوگیری از این مشکل انجام شود تا برخی نمایندگان از طریق رانت و پول به مجلس راه پیدا نکنند بلکه با شایستگی و لیاقت پا به خانه ملت بگذارند.

 

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: استانی شدن انتخابات به اختلافات قومی و محلی دامن می‌زند/ شورای نگهبان در صورت مغایرت با اصول قانون اساسی این طرح را رد می‌کند

 

احمد بیگدلی در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا; با اشاره به معایب استانی شدن انتخابات اظهار کرد: برخی بر این باورند که استانی شدن انتخابات سبب افزایش هزینه‌های انتخابات شود که باید دید این موضوع چقدر می‌تواند به واقعیت نزدیک باشد.

 

وی با بیان اینکه دو قطبی شدن انتخابات در برخی از استانها از معایب استانی شدن انتخابات است، ابراز کرد: ممکن است استانی شدن انتخابات بر اختلافات قومیتی، محلی و مذهبی شود.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس بیان کرد: جلوگیری از دامن زدن به اختلافات قومی و محلی همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده که با استانی شدن انتخابات مجلس این آسیب احساس می‌شود.

وی با بیان اینکه معایب این طرح باید مشخص شود، عنوان کرد: نوع انتخاب با استانی شدن انتخابات متفاوت خواهد شد و به نوعی افراد به صورت لیستی و از نظر فکری نزدیک به هم احتمال پیروزی خواهند داشت.

بیگدلی با تاکید بر اینکه اصلی‌ترین آسیب استانی شدن انتخابات همان دوقطبی شدن است، افزود: در برخی از استانها حساسیت‌ها نسبت به این مسائل بیشتر خواهد شد.

وی در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد با استانی شدن انتخابات افراد نزدیک به کانون‎های قدرت به مجلس راه یابند، نیز گفت: به نظر بنده این موضوع تاثیرگذار خواهد بود اما آسیب اصلی این طرح نیست و کسی که توانایی جلب رای ۱۵ درصدی مردم شهرستان را داشته باشد به رقابت استانی راه می‌یابد.

نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی در خصوص مغایرت این طرح با اصل ۶ قانون اساسی اظهار کرد: بنده این مغایرت را قبول دارم و اگر مخالف این اصل باشد به طور یقین شورای نگهبان ایراد خواهد گرفت.

وی بیان کرد: در خصوص مغایرت طرح استانی شدن انتخابات با شرع و قانون اساسی شورای نگهبان بهتر نظر خواهد داد.

 

نماینده مردم خلخال و کوثر: استانی شدن انتخابات نماینده را از مردم دور می کند/صاحبان قدرت با این طرح به مجلس راه می یابند

بشیر خالقی در گفتگو با خبرنگار  پایگاه خبری تحلیلی سبلان‌ما، اظهار داشت: مردم به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک از نمایندگان‌شان انتظاراتی دارند و برای ما هم رأی آنها مهم است و باید ببینیم آنها چه می‌خواهند.

وی افزود: شاید استانی شدن انتخابات برای شهرهای بزرگی همچون تهران مشکلی را ایجاد نکند اما در مورد شهرهای کوچک و روستاها باعث می‌شود تا حق و حقوق مردم در این مناطق نادیده گرفته شود.

نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی گفت: مردم تنها مرجعی که به آن دسترسی دارند فقط نمایندگان هستند و در اداره یا هرجایی که مشکلی برایشان پیش می‌آید به نماینده‌شان دسترسی دارند و استانی شدن انتخابات باعث می‌شود تا مردم به ویژه در شهرهای کوچک و روستاها به نماینده خود دسترسی نداشته باشند.

خالقی با بیان اینکه با استانی شدن انتخابات هزینه‌های انتخاباتی زیاد می‌شود، خاطرنشان کرد: افزایش هزینه در استانی شدن در انتخابات باعث ایجاد فساد مالی می‌شود و این موجب می‌شود تا وابستگان به قدرت و ثروت به مجلس راه پیدا کنند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار