از این روتغییر نرخ ارز با بر هم زدن قیمتهای نسبی میان قیمتهای داخلی و خارجی، مزیّتهای وارداتی، صادراتی و حتی تولیدی را دست خوش تغییر میکند از این رو هر گونه تغییر در سیاستهای ارزی باید با علم، آگاهی و نگاه کلان صورت پذیرد به طوری که نه افزایش بیش از حد نرخ ارز سبب سودمندی صادرکنندگان شود ونه کاهش بیش ازحد آن موجب ضربه به تولید ملی شود. هر گونه تغییر در نرخ ارز ـ با نگاه بخشی حتی ـ با توجیه مدیریت واردات و توسعهی صادرات میتواند در میان مدت و بلند مدت اقتصاد کشور را با چالشهایی جدی مواجه سازد.
اما امروزتعیین قیمت نرخ ارز برای بسیاری از فعالان اقتصاد وبازار کشور به یک سوال بزرگ تبدیل شده است به طوری که حتی شاهد رفتارهای متناقض از دولتمردان در این مقوله هستیم.
باید به این واقعیت اشاره کرددر حالی که دلارقیمت2850 را تجربه می کرد ودکتر روحانی در نیویورک درحال مذاکره با کشورهای تحریم کننده ایران بود تا بتواند با رایزنی با آنها بخشی از تحریم هارا برداشته وبه تبعه آن سبب افزایش ارزش ریال نسبت به دلار شود. رئیس جدید بانک مرکزی صحبت از کشیدن ترمز کاهش نرخ ارز در بازار می کند ودر اظهار نظری جالب می گوید:(( ااین کاهش قیمت دلیل منطقی ندارد ونباید نرخ دلار از این بیشتر کاهش پیدا کند و هم اکنون نرخ دلار در بازار به کف خود رسیده است .)) وهمین امر موجب شد تا قیمت دلار در بازار ارز به2930برسد.
در همین حین اما بی اعتنایی بازار ارز به گفتگوی تلفنی روسای جمهور ایران وآمریکا بسیار جالب بود واین در حالی بود که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی داخلی وخارجی منتظر کاهش محسوس قیمت ارز پس از این گفتگوبودند که با افزایش100تا 120تومانی آن مواجه شدندوصرافی ها دلار 3100را برروی تابلوهای خودقراردادند.
در هرحال تعیین نرخ ارز باید بر اساس واقعیتهای اقتصادی و وضعیت متغیرهای کلان اقتصاد ایران باشد، تا از سوی فعالان اقتصادی مقبول باشد، وبرای آن نباید سقف ویاکف تعیین شود که صدمات جبران ناپذیری برای اقتصادکشور خواهد داشت.
باید به این واقعیت اشاره کرد که عدم وجود راهبرد اقتصاد داخلی ازیک طرف وامکان عدم رفع تحریم ها وحتی امکان تشدید آنها واثرات روانی ناشی ازآن در ماههای آینده برای اقتصاد کشور مشکل زا خواهد بود ودر شرایط فعلی هدف اصلی بانک مرکزی باید هدایت نرخ ارز باشد نه دخالت درتعیین سقف ویا کف قیمت آن در بازار
منبع:دانا
دیدگاه شما