بر اساس آیه 24 سوره ابراهیم (الم تر کیف ضرب الله مثلا کلمه طیبه کشجره طیبه اصلها ثابت و فرعها فی السماء، آیا ندانستی که خدا چگونه مثلی زده است؟ کلمه پاک مانند درخت است، ریشهاش استوار و پابرجا و شاخهاش در آسمان) هر امر، فعل و اندیشهای که مبنای پاک داشته باشد، استوار است و بنابراین اثرگذار و ماندگار و رو به رشد است. اگر بخواهیم کلمه پاک را در انقلاب اسلامی وجهی بیابیم، یک قسم آن در نیت پاک حضرت امام(ره) و مردم انقلابی و قسم دیگر آن سرشت اسلامی آن است. از سویی دیگر آن چنانکه باید در همه ابعاد ساختاری حکومت، رفتار مسئولان، فعل مردم و ... آسیبشناسی کرد که این مهم ترین مسئله پس از وقوع انقلاب است و در همین راستا بارها و بارها و به تناسب موضوعی و زمانی رهبر معظم انقلاب آسیبهای انقلاب چه با منشاء داخلی و چه با منشاء خارجی را یادآور شده و راهکارهای مقابله با آنها را برشمردهاند، با قطعیت میتوان ثابت کرد آسیبهای وارد شده به انقلاب اسلامی ایران بسیار کمتر از آسیبهای است که به انقلابهای مهم جهان از جمله انقلاب کبیر فرانسه، انقلاب شوروی و حتی انقلاب اسلامی الجزایر وارد شد.
بر اساس میزان آسیبپذیری و یا تحول و تغییر بنیادین در آرمانهای هر انقلاب میتوان آینده آن را به خوبی پیشبینی نمود و جمله معروف حضرت امام(ره) یک نمونه از این نوع پیشبینیها است که فرمودند: انقلاب ما بینی ابرقدرتها را به خاک خواهد مالید. این پیشبینی ریشه در شناخت هویت انقلاب و نحوه عمل مردم و مسئولان است. آن چنان که رهبر معظم انقلاب بارها هم رشد و توانمندیهای بالای نظام را یادآور شدهاند و هم آینده بسیار روشن را با قطعیت پیشبینی نمودهاند.
مؤلفههای انقلاب با هویت اسلامی را میتوان در انگیزه اسلامی انقلابیون، مشی اسلامی، شعارهای اسلامی، تاکتیکهای اسلامی و از همه مهمتر رهبری اسلامی دانست. هویت اسلامی باعث میشود دشمنان انقلاب برای همه آشکار باشد (اگر بخواهند) والبته تعارضات رفتاری مدعیان دروغین عدالت، حقوق بشر و آزادی هویدا شود. به عنوان نمونه آن چنان که همگان میدانند بخش عظیم و اصلی مردم انقلابی همان مستضعفان بودند اما شوروی هیچ گاه از انقلاب حمایت نکرد و حال آنکه سیستم جاسوسی مستقر در مرزهای ایران با شوروی که متعلق به امریکا بود، پس از انقلاب برچیده شد و از این بابت باید آنها برای ما سوت و کف میزدند اما چون ماهیت انقلاب و رهبران و مردم را شناخته بودند و از وقوع انقلابی با چنین هویتی بیخ گوش جمهوریهای مسلمان نشین همجوار ایران بسیار نگران شدند و یکصدا با غرب برای سقوط نظام اسلامی تلاش کردند و در جنگ تحمیلی شرق و غرب به عراق متجاوز کمک نمودند. در واکاوی نوع دشمنیها میتوان به دو دسته خلاصه نمود: 1- دشمنان اعتقادی. 2- دشمنان سیاسی، اقتصادی و فرهنگی.
امریکا پایگاه سیاسی و اقتصادی خود را از دست داده بود و کشورهایی چون فرانسه و ... فرهنگ و تمدن غرب را در چالش عظیم میدیدند و از سویی دیگر کشورهایی چون عربستان، مصر و ... تفکر ناب اسلام و وجهه آشکار آن که مبارزه با قدرتهای پوشالی جهان است، را برنتابیدند تا جایی که پذیرش تفکر شیعه را در غالب مذهب رد کردند، زیرا اسلام پیشرو و ناب را عامل ارزش کاخهای سست دنیای خود دیدند و از خواب شیرین سازش با رژیم صهونیستی پریده بودند، چون آنها هم مانند بقیه ریشه و ماهیت انقلاب را درک نکرده بودند. مبارزه با ظالم به مصداق عینی آن رژیم صهیونیستی از سوی حضرت امام(ره) نه از سال 57 بلکه از سال 42 طرح شد و این همان عمق اندیشه علمای شیعه بود که هنوز هم ناشناخته است ولی راهی است برای درک چرایی رشد روزافزون، آسیبپذیری کم و آینده روشن انقلاب ایران است که البته برای آنانکه عاقل باشند آن چنان که حضرت امام صادق(ع) فرمودند: خدا را شکر که دشمنان ما از احمقها هستند.
مصداق عینی چرایی آینده روشن انقلاب و عجز دشمنان در تقابل با آن، طراحی سقوط نظام اسلامی در فتنه 88 بود که همه دشمنان مانند جنگ احزاب آمده بودند، از امریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان و اروپا و ... اما قدرت رهبری دینی و بصیرت مردم آماده به فرمان که انقلابیتر از قبل هستند را نشناخته بودند و به قول رهبر عزیز انقلاب که در خطبههای نماز جمعه 29 خرداد فرمودند: احمقها فکر کردهاند ایران، اکراین است. اما در سویی دیگر تدین و ایمان رهبران و مردم به عنوان منشأ انقلاب است که عامل اساسی در فهم واقعیات آن چنان که هست را میتوان مشاهده نمود و این ایمان است که قدرت، شجاعت، معرفت، استقلال، اتکاء به نفس، ثبات و استقامت در میدانهای پرخطر را میآفریند و از افراط و تفریط جلوگیری مینماید، همان چیزی که در مردم مسلمان پس از رحلت پیامبر(ص) و دوره زمامداری امیر المؤمنین(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) به هیچ وجه دیده نشد و سیلیهای متعدد که از ناحیه بیایمانی مردم بر گوش اسلام خورد و حال آنکه با تقواترین و مدبرترین رهبر عصر خویش را دارا بودند. اما در این پهنه تاریخ مردم پا به پای مراد خویش برای ثبت افتخارات انقلاب اسلامی آمدند بدون هیچ طلبی و چشم داشتی. همان طور که مردم حتی یکبار هم دروغ مصلحتی از رهبران خویش نشنیدند و خود هم در خلق حماسههایی که فقط شبیه آن را در افسانهها میتوان دید خوش درخشیدند و تأثیر عمیق ایمان و بصیرت را نشان دادند. مثال آن خلبانی است که در دفاع مقدس که قصد داشت یک پل را هدف قرار دهد، ولی چون عبور افراد غیر نظامی را مشاهده کرد، دوری به پهنای اسلام در آسمان ایران زد و پس از عبور آنان، اقدام خود را عملی ساخت و این نفوذ اسلام در عمق جان ایرانیان بود و بنیانگذار انقلاب به حق فرمودند: مردم ما از زمان رسول الله(ص) و امیر المؤمنین(ع) برترند. ...
در صورت حیات و توفیق در مطلب بعدی در همین موضوع و برای آشکار شدن مصادیق تاریخی و روشن شدن مباحثی که گذشت، به قیاس انقلاب اسلامی ایران با انقلابهای فرانسه، شوروی و الجزایر میپردازیم.
دیدگاه شما