مطبوعات همدان
به کانا ل ارتباطی ما بپیوندید
تاریخ : 24. شهريور 1393 - 20:25   |   کد مطلب: 14024
نقد، باید همراه قول سدید و محکم باشد

يكي از موضوعات مهم و البته چالشي كه در عمر يكساله دولت تدبير و اميد بسيار به آن پرداخته شده موضوع انتقاد است. با اين حال اگر نگاهي به صحنه سياسي كشور بيندازيم، همچنان نياز براي تبيين و تشريح وي‍ژگي هاي نقد خوب حس مي شود. در اين مجال به 3 وي‍ژگي يك نقد سازنده اشاره مي شود :

1-مهمترين جزء يك نقد خوب، نيت خالص است. منتقد خوب، تنها هدفش از انتقاد، اصلاح ايراد ها و اشكالات سربازان جبهه حق در جهت تقويت هرچه بيشتر«خودي ها» در مبارزه با جبهه كفر و نفاق است. او نقد خود را به تنگ نظري هاي حزبي و جناحي و قومي محدود نمي كند. در نتيجه اگر عمل و اراده خوبي توسط هر كس انجام بشود بايد از آن استقبال كرد و همچنين بايد هميشه توجه داشت كه كار بد را هر كسي كه انجام بدهد (جدا از همه القاب) بد و ناپسند است. با اين نگاه منتقد بايد فارغ از وي‍‍‍‍ژگي هاي شخصي و نيت خواني از او، عملكردش را با توجه به ارزش ها  بررسي و نقد كند. در همين زمينه اميرالمومنين عليه السلام مي فرمايند: لا تنظر الي من قال، انظر الي ما قال

2- نكته دومي كه در اينجا مطرح است عالمانه بودن نقد است كه به دو مولفه نيازمند است. اولين مولفه اطلاعات جامع، عميق و متقن است و ديگري پردازش علمي و مستدل اطلاعات است. آفت هايي كه در اين زمينه وجود دارد (كه ناشي از نبود يكي از عوامل بالاست) سطحي نگري و عدم توجه به ريشه‌ اتفاقات و تكيه بر شنيده هاست. از امام علي عليه السلام نقل است كه: بدانيد فاصله ميان حق و باطل چهار انگشت است. آنچه به چشم خود ببيني حق است و با گوش خود بيهوده و باطل بسيار مي شنوي!

3- ويژگي سوم كه شايد كمتر از دو نكته قبل رعايت مي شود در نظر داشتن انصاف در قضاوت‌ها و اظهارنظرهاست. بعضي خيال مي كنند كه هرچه يك نقد تندتر و كوبنده‌تر باشد منتقد آن انقلابي‌تر و شجاع‌تر است در حالي كه انتقادي كه با انصاف همراه نباشد ديگر اصلا انتقاد نيست و صرفا سياه نمايي و تخريب است كه نه تنها باعث اصلاح و تقويت نمي شود، مستمسكي مي شود براي طواغيت عالم. آن ها كه به تعبير مقام معظم رهبري مانند گرگ هاي درنده اي مي مانند و منتظرند به مجرد كوچكترين اختلافي در كشور، از آن بهره برداري كنند و متاسفانه و باز هم متاسفانه برخي حتي با حسن نيت در زمين بازي دشمن بازي مي كنند. حضرت آقا در خرداد 89 حرم امام خطاب به جوانان فرمودند :

«اگر قضاوت شما درباره‌ آن کسی که با او مخالفید و با او دشمنید، غیر از آن چیزی باشد که در واقع وجود دارد، این تعدی از جاده‌ تقواست. آیه‌ شریفه‌ای که اول عرض کردم، تکرار می کنم: «یا ایّها الّذین امنوا اتّقوا اللَّه و قولوا قولا سدیدا». قول سدید، یعنی استوار و درست؛ اینجوری حرف بزنیم. من می خواهم عرض بکنم به جوانان عزیزمان، جوان های انقلابی و مؤمن و عاشق امام، که حرف می زنند، می نویسند، اقدام می کنند؛ کاملاً رعایت کنید. اینجور نباشد که مخالفت با یک کسی، ما را وادار کند که نسبت به آن کس از جاده‌ حق تعدی کنیم، تجاوز کنیم، ظلم کنیم؛ نه، ظلم نباید کرد. به هیچ کس نباید ظلم کرد.»

شايد اين تاكيد مكرر رهبر انقلاب و مخاطب قرار دادن جوانان انقلابي و مومن و عاشق امام نشان دهنده كم توجهي و لزوم عنايت بيشتر آن ها به رعايت تقوا در گفتن ها و نگفتن ها وموضع گرفتن ها و نگرفتن ها خلاصه در همه اعمال است.

سخن در اين زمينه زياد است اما به همين مقدار بسنده مي كنيم و از خداي متعال توفيق رعايت تقوا در نظرها و نقد‌ها درخواست مي كنيم چرا كه در قرآن مي خوانيم:« ان الارض لله يورثها مَن يشاء مِن عباده والعاقبة للمتقين »

دیدگاه شما

آخرین اخبار