به گزارش صدای دانشجو، به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران، این برنامه که به میزبانی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران در دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شد، میرکاظمی و بذرپاش قرارادهای اخیر نفتی را مورد بررسی قرار دادند.
میرکاظمی: دولت اجازه نمی دهد پیرامون کرسنت آگاهی صورت بگیرد
مسعود میرکاظمی، با حضور در این نشست اظهار داشت: دولت اصلاحات مصوبه ای را در شورای اقتصاد به تصویب رساند که بر اساس آن وزارت نفت ملزم شد میدان نفتی سلمان را توسعه دهد و گازش را برای مصرف مردم انتقال دهد و در همین راستا با شرکت های ایرانی قرارداد بسته شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: اما قرارداد بسته شده را از شرکت های ایرانی گرفته و به شرکت کرسنت دادند.
وی در تشریح این تخلف ادامه داد: آقای زنگنه باید این گاز را به شبکه داخلی کشور وصل می کرد، اما به کشور امارات و به شرکت کرسنت داد.
وزیر اسبق نفت با اشاره به مخالفت های مدیران وزارت نفت در زمان قرارداد کرسنت تصریح کرد: نامهنگاریهای زیادی در شرکت نفت وجود دارد که بر اساس آن اعلام شده است که شرکت کرسنت متخلف است و حسابسازی می کند. پول ایران را نمی دهد، با انگلستان رابطه دارد، منافع آمریکا را حفظ می کند و پرچم بیگانه را در میدان نفتی ایران برافراشته است.
قلع و قمع مخالفان کرسنت در وزارت نفت
میرکاظمی گفت: در وزارت نفت هم به این موضوع اعتراض میشود، اما آقای زنگنه همه مخالفان را قلع و قمع می کند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در پرونده کرسنت دو بار رشوه داده شده است، اضافه کرد: یکبار یزدانپناه و مهدی هاشمی که طرف مذاکره بودند و پست های مختلفی در زمان آقای زنگنه در وزارت نفت داشتند، رشوه دریافت کردند.
مخالفت نهادهای نظارتی و اطلاعاتی با قرارداد کرسنت
وی ادامه داد: اگر این قرارداد اجرایی می شد، تمام کشورهایی که طرف قرارداد ما برای واردات گاز بودند، شکایت می کردند و حداقل درآمد ایران از صادرات نفت ۸۰ تا ۹۰ درصد کاهش می یافت.
عضو کمیسیون انرژی خاطرنشان کرد: دیوان محاسبات، سازمان بازرسی، کمیسیون اصل ۹۰ و کمیسیون انرژی با انعقاد قرارداد کرسنت در آن زمان مخالف بودند.
میرکاظمی افزود: آقای کاتوزیان که هم اکنون یکی از مدیران وزارت نفت است، در آن زمان ریاست کمیسیون انرژی را برعهده داشت و اعلام کرد که اعضای کمیسیون انرژی مخالف این قرارداد هستند و آن را در راستای منافع ملی نمی دانند و بهتر است این قرارداد لغو شود.
وزیر اسبق نفت تصریح کرد: تمام سازمان های نظارتی معتقد بودند اولا این قرارداد اقتصادی نیست، ثانیا امنیت کشور را به خطر میاندازد.
خطر انعقاد قرارداد کرسنت برای لغو حدود مرزهای ایران و امارات
نماینده مردم تهران اظهار کرد: در این قرارداد نقطه تحویل گاز، سکوی مبارک در نزدیکی جزیره ابوموسی تعیین شده بود. در حالی که طبق قانون نقطه تحویل، نقطه مرزی است و اگر این قرارداد اجرا می شد، می توانستند حاکمیت ارزی کشور را به خطر بیاندازند.
ایراد امنیتی روحانی به قرارداد کرسنت
وی عنوان کرد: آقای روحانی هم در آن زمان دو سوال اقتصادی و یک سوال امنیتی در مورد قرارداد کرسنت مطرح کردند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: ستاد کل نیروهای مسلح نیز به انعقاد قرارداد کرسنت اعتراض کرد.
میرکاظمی اضافه کرد: این قرارداد در ابتدای دولت هفتم بسته شد و هیچ دستگاه نظارتی اجازه اجرای آن را به دولت نداد. الان هم که حدود دو سالونیم است که آقای زنگنه روی کار آمده، این قرارداد را اجرا نکرده است.
وزیر اسبق نفت اظهار داشت: در قرارداد کرسنت دو بار فساد اتفاق افتاد. دفعه اول عباس یزدانپناه که باید در کمیته داوری شهادت می داد، شهادت اول را داد، اما برای شهادت دوم در روز دوم ناپدید شد، فساد دوم در الحاقیهها بود.
نماینده مردم تهران تصریح کرد: الحاقیهها بخشی از منابع ملی ما را به خطر انداخت. یکی از این الحاقیهها، الحاقیه ششم است که بر اساس آن شرط (فسخ) از ایران گرفته شده است و انحصار انتقال گاز به شارجه صرفا به کرسنت داده شده است.
زنگنه شاهکلید کرسنت
وی گفت: یکی از کسانی که در لندن برای این قرارداد مذاکره کرد، هم اکنون در راس یکی از شرکت های بزرگ نفتی است، حکم این فرد در دادگاه صادر شده و باید سریعا تعیین تکلیف شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر اینکه زنگنه فرد اصلی در قرارداد کرسنت بوده است، توضیح داد: زنگنه در مراحل مختلف این قرارداد نقش هر فرد را برای مذاکرات و انعقاد قرارداد مشخص می کرده است.
میرکاظمی ادامه داد: افرادی که طی سال های اخی حکمشان در خصوص پرونده کرسنت صادر شده، می گویند که در انعقاد این قرارداد، کارهای نبودند و فقط به وظایفی که به آنها محول میشده است، عمل می کردند.
وزیر اسبق نفت با اشاره به ۱۰ جلسه خصوصی زنگنه با مدیرعامل شرکت خصوصی کرسنت خاطرنشان کرد: یکی از سازمان های اطلاعاتی اعلام کرده است که با اشراف کامل وزیر وقت نفت، قرارداد کرسنت منعقد شده و پرونده ایشان مفتوح است، ۴ پرونده دیگر نیز در خصوص قرارداد کرسنت در قوه قضائیه مفتوح است.
وی با استناد به مدارکی بخشی از گفتگوهای زنگنه با مدیرعامل شرکت کرسنت را قرائت کرد که در این گفتگوها مدیرعامل کرسنت گفته بود من با هر کسی که بفرمایید صحبت می کنم چون همه چیز در نوک انگشتانمان است.
عضو کمیسیون انرژی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به بررسی پرونده کرسنت در دادگاه های بین المللی در دولت گذشته اعلام کرد: گروه حقوقی دولت با زحمت های فراوان و به سختی مدارک لازم را از بانک های خارجی و صرافی ها برای اثبات فساد پرونده کرسنت جمع آوری کرده اند و مدارک کاملا به نفع جمهوری اسلامی بود تا زمانی که آقای زنگنه به عنوان وزیر به مجلس معرفی شدند و رأی اعتماد گرفتند.
میرکاظمی اظهار داشت: دوستانی که این پرونده را در دادگاه لاهه پیگیری می کردند، پیش ما آمدند و گفتند اگر زنگنه وزیر شود در پرونده کرسنت شکست می خوریم.
نماینده مردم تهران در مجلس اضافه کرد: متاسفانه همزمان با تلاش زنگنه برای کسب رأی اعتماد، افرادی مانند نوذری، ترکان و وزیری هامانه که سال ها قبل در مخالفت با پرونده کرسنت صحبت کرده بودند، از قرارداد کرسنت حمایت کردند و اظهارات آنها در دادگاه های بین المللی مورد استناد قرار گرفت. زنگنه هم وزیر شد بنابراین رأی دادگاه کرسنت بر علیه ایران صادر شد.
عضو کمیسیون انرژی با تاکید بر اینکه تمام دستگاه های نظارتی متهم اصی پرونده کرسنت را آقای زنگنه می دانند، گفت: در همان زمان برای بررسی این قرارداد کمیته ای متشکل از وزیر اقتصاد، وزیر خارجه و معاون حقوقی رئیس جمهور تشکیل شد. رئیس جمهور اسبق و آقای زنگنه به جلسه آن کمیسیون رفتند، اما آقای زنگنه اطلاعات غلط به رئیس جمهور وقت داد.
وی افزود: فساد نباید امنیتی شود. برخورد غیرجدی با فساد موجب می شود افراد فاسد، جری شوند.
آتش کرسنت زیر خاکستر نمیماند
وزیر اسبق نفت ادامه داد: اگر زمانی ابعاد پرونده کرسنت باز شود، افراد زیادی آلوده هستند و آتش کرسنت زیر خاکستر باقی نمیماند و روزی به اعمال آقایان رسیدگی می شود.
حمایتهای لاریجانی از زنگنه
میرکاظمی در انتقاد از رئیس مجلس توضیح داد: رئیس مجلس به طرق مختلف از آقای زنگنه حمایت می کند و اجازه بررسی پرونده کرسنت و واردات بنزین را در صحن مجلس نمی دهد.
نماینده مردم تهران از ورود پول های کثیف دلال های بنزین در انتخابات مجلس ابراز نگرانی کرد و افزود: دیپلماسی انرژی دولت یازدهم، شبههبرانگیز است و نه تنها منافع ملی کشور را حفظ نمی کند بلکه به نفع کشورهای خاص است.
مواضع مشترک زنگنه با وزارت نفت عربستان
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: پوتین اعلام کرد که اروپا تحریم ها را تشدید کند، گاز اروپا را می بندیم، آقای زنگنه مصاحبه کرد «من جبران میکنم» و قیمت گاز پایین آمد.
وی اظهار کرد: داعش کشورهای نفتخیز را گرفت. آقای زنگنه مصاحبه داد «ما جبران می کنیم»، قیمت نفت هم پایین آمد.
وزیر اسبق نفت گفت: مصاحبه های آقای زنگنه دقیقا منطبق با مصاحبه های وزیر نفت عربستان است.
بذرپاش: می توانیم ثابت کنیم که فساد پول های نامشروع و رشوه صورت گرفته است
به گزارش خبرگزاری دانشجو، بذرپاش در این برنامه گفت: در قانون اساسی دو نقش قانونگذاری و نظارت برای مجلس شورای اسلامی تعریف شده است در همین امر یعنی اینکه مجلس در همه امور مربوط کشور تحقیق و تفحص می کند و مجلس به طور مستقیم در قراردادهای بین المللی و شرکت ها که لزومی به تصویب آن نیست ورود نمی کند ولی می تواند در آن نظارت کند.
وی تصریح کرد: برخی می گویند که قرارداد کرسنت مصوب مجلس را می خواهد در صورتی که این گونه نبود کرسنت در سال 2001 اتفاق افتاد و 15 سال از آن جریان می گذرد بسیاری از کارشناسان به آن ایراد گرفتند و ایرادات اساسی در قرارداد کرسنت وارد بود.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قراردادهایی همچون کرسنت باید به تصویب شورای اقتصاد برسد افزود: همان موقع اصلی ترین ابهام ها از طرف کارشناسان مطرح شد سقف و کف قیمت و ثبات در طول 25 سال مشخص نیست.
بذرپاش ادامه داد: متاسفانه در قراردادهای بین المللی این گونه است که اگر در قرارداد طرف مقابل بخواهد فسخ کند این موضوع در دادگاه بین المللی بررسی می شود که شاید در آن دادگاه مسیر به نفع کشور پیش برود.
وی افزود: ما در این قرارداد می توانیم ثابت کنیم که فساد پول های نامشروع و رشوه صورت گرفته و به برخی مسئولین رشوه داده می شد و اگر ایران می توانست ثابت کند که در قرارداد رشوه داده شده کلا حکم دادگاه بین المللی به نفع ما رقم می خورد و طرف مقابل ادعایی نداشت.
سالیانه یک میلیارد دلارهزینه غرامت پیرامون کرسنت است
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سالیانه یک میلیارد دلارهزینه غرامت پیرامون کرسنت است گفت: به این دلیل که ایران از دادن گاز ترش به طرف مقابل امتناع کرد. ایران باید از دو طریق این موضوع را در دادگاه بین المللی ثابت می کرد مورد اول این که رشوه گیران را معرفی و محاکمه می کرد و مورد دوم این که افرادی که در این پرونده نقش داشتند مسئولیتی را در کشور به عهده نگیرند.
بذرپاش ادامه داد: یکی از مخالفت های من و دوستان من در مجلس این بود که افراد سابقه دار در کرسنت احکام کشور را به عهده گرفته اند قبل از پیشنهاد زنگنه برای صدرات وزارت نفت برخی دوستان نامه ای را به روحانی نوشتند که انتصاب فرد مفسد خسارت های جبران ناپذیری را به کشور وارد می کند و دست ایران را برای استدلالش در دادگاه بین المللی خالی می کند.
وی افزود: ولی رئیس جمهور کشورمان به اظهارات ما توجهی نکرد و آقایان بحث را سیاسی کردند در دادگاه بین المللی می گویند که چرا فردی که از نظر شما مفسد است امروز مسئولیتی را در کشور به عهده گرفته و چیزی از آن صحبت می کنید دروغ است و این قرارداد سالم بوده و باید اجرا می شد در غیر این صورت باید غرامت سنگینی را به طرف مقابل پرداخت کنیم.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به روحانی گفتیم لااقل حالا که بیژن زنگنه وزیر نفت شده همکاری کند و طبق اسناد افراد رشوه بگیر را تحویل دادگاه بین المللی بدهد که این نهایت صبر مجلس پیرامون قرارداد کرسنت بود که این هم صورت نگرفت که اگر می شد آستانه حل شدن موضوع بودیم.
بذرپاش با بیان اینکه ما فساد بد و خوب نداریم و باید همه فسادها بررسی شود ادامه داد: باید همه فساد در دادگاه صالحه بررسی شود و ربطی به این دولت و آن دولت ندارد متاسفانه مدتی است که صحبت کردن پیرامون پرونده کرسنت از سوی رسانه ها ممنوع شده و متاسفانه پاسخ قانع کننده ای هم از سوی دولتی ها نشنیدیم.
وی با بیان اینکه دوستان دولتی معتقد به فساد بد و خوب هستند گفت: اگر فساد در تملک غرب بود با شدیدترین نحوبا آن برخورد می کنند در کمال وقاحت امروز افرادی که بیشترین اتهام را در پرونده کرسنت دارند در بالاترین پست کشور قرار می گیرند.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عرف بر این است که قراردادهایی هم چون کرسنت بین دو دولت بسته شود گفت: گاهی با یک شرکت خوب قرارداد می بندیم که سودآور باشد گاهی با شرکت واسطه ای به نام کرسنت که فاسد بودند قرارداد می بندیم و در نظام بین المللی برای همه جای تعجب بود که چه طور این شرکت کوچک با کشوری هم چون جمهوری اسلامی قرارداد 25 ساله می بندد حالا هم بحث IPC مطرح شده و کسی هم نمی داند چه کسی اجازه ورود این قراردادها را به کشور داده است.
بذرپاش با بیان اینکه به نظر می رسد وزیر نفت به خاطر اهداف شخصی حاضر است میلیون ها ضرر را به جان بخرد و لعن های زیادی را از سوی آیندگان برای خود جمع کند ادامه داد: حرفمان به بیژن زنگنه این است که اگر اشتباه کرده اید باید بپذیرید بهتر از این است که لعن های آیندگان را به جان بخرید و متاسفانه دولت نمی خواهد قبول کند که این فساد در این دولت رخ داده است
قدرت دلبری حامیان کرسنت مانع استیضاح زنگنه می شود
وی با بیان اینکه عده ای می گویند چرا وزیر نفت از سوی مجلسی استیضاح نمی شود گفت: این افراد آنقدر قدرت دلبری نمایندگان را دارند که یک شبه رای همه شان را می توانند عوض کنند. شاید مجلس بعدی که روی کار بیاید بتواند این موضوع را پیگیری کند و البته آیندگان ما را نخواهد بخشید.
نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به استراتژی محرمانه دولت گفت: متاسفانه امروز استراتژی محرمانه دستور کار دولتی ها شده است زمانی از کرسنت رونمایی کردند که کار از کار گذشته بود زمانی که توافق با طرف غربی پیرامون برجام بستند ما را مجبور به رد یا تایید آن کردند این استراتژی محرمانه تا کجا می خواهد پیش برود به نظر من دلیل محرمانه بودن این است که این قراردادها آنقدر ایراد دارد که قبل از امضا اگر منتشر شود قطعا مورد امضا قرار نمی گیرد.
وی ادامه داد: اگر قرارداد باشد باید به مردم گفته شود این قرادادها با نگاه اولیه آنقدر خلاف منافع ملی دارد که نباید امضا شده باشد استراتژی جدید دولت این است که تا دقیقه 90 محرمانه بشود تا بعد از آن رونمایی می کند و هر کس که منتقد است برود جلوی آن را بگیرد.
آیا وزیر نفت حاضر به فرستادن لعن ابدی برای خود می باشد؟
بذرپاش با بیان اینکه برخی دوستان به دنبال اجرای کرسنت که برخلاف منافع ملی هستند افزود: بزرگواران از وزیر تا سایر ارکان درصدد اجرای کرسنت هستند و این مردم هستند که سال ها باید خسارت ندانم کاری آقایان را به دوش بکشند آیا وزیر نفت حاضر به فرستادن لعن ابدی برای خود می باشد؟
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر همانقدر که در بحث قانونگذاری در مجلس وقت گذاشتیم در نظارت هم تلاش می کردیم شاید امروز شاهد چنین قراردادهایی نبودیم این افراد همان قدر که هنر دارند کرسنت را امضا کنند قدرت دلبری پیش نمایندگان هم دارند تا بتوانند نظرات آنها را با خود همسو کنند.
وی با بیان اینکه ما معنی ژنرال ها را نفهمیدیم گفت: در دوره صدرات بیژن زنگنه به یک چهارم قیمت رسید و حال سوالاتی مطرح است آیا در این چند سال مصرف جهانی در حوزه انرژی یک چهارم شده است تولید نفت چهار برابر شده انرژی دیگری به جای سوخت سفید اضافه شده است چه چیزی باعث شده که قیمت نفت کاهش یابد.
بذرپاش با بیان اینکه دیپلماسی ضعیف انرژی علی رغم ادعاهای دوستان منجر به کاهش قیمت نفت شده است گفت: امروز ما روزی 7 میلیون دلار برای هر بشکه نفت هزینه می دهیم که این به ضرر منافع ملی است کسی پاسخگو نبوده و متاسفانه دولت مدعی است که وابستگی به نفت را کاهش داده باید بگوییم نسل نفت فروشی صورت نگرفته است کسی ادعای هنرمندی می کند که اگر در قسمتی اشتباهی می کند در جای دیگر جبران کند میزان خسارت کرسنت و کاهش قیمت نفت در زمان زنگنه عددی بالغ بر 25 برابر هزینه ای است که بابک زنجانی باید به وزارت نفت دهد.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هنوز دولتی ها با ما طلبکارانه صحبت می کنند خاطر نشان کرد: شما فکر می کنید اگر نمایندگان سوالاتی در مورد کرسنت کنند به آنها جواب می دهند آن ها حتی حاضر نیستند به کمیسیون انرژی بیایند و در مورد قرارداد کرسنت پاسخگو باشند.
دیدگاه شما