به گزارش صدای دانشجو، همایشی با عنوان "گزارشی از روند اجرای برجام" با سخنرانی حمید بعیدی نژاد، رئیس تیم کارشناسی مذاکرات و مدیر کل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران در سالن همایش چمران دانشگاه بوعلی به میزبانی انجمن علمی علوم سیاسی و حقوق دانشگاه بوعلی سینا برگزار شد.
حمید بعیدی نژاد در ابتدای سخنرانی خود در جمع دانشجویان، اساتید و مسئولین تشکل های دانشجویی دانشگاه، بیان چنین مباحثی به طور تختصصی در دانشگاه هاتاکید کرد و گفت که لازم است از لحاظ فنی به متن برجام توجه شود، چرا که متن آن تخصصی و پیچیده است و برای هر کلمه آن قریب صد ساعت مذاکره صورت گرفته است.
وی دانشجویان را به تلاش برای یافتن پاسخ سوالات خود در این زمینه تشویق کرد و گفت: مذاکرات شکل گرفته در تاریخ منحصر به فرد است چرا که در خصوص بحث هسته ای 5 کشور دارای سلاح هسته ای با وجود پیچیدگی روابطی که با ایران دارند با ایران که غیر دارنده سلاح هسته ای می باشد مذاکره می کند. در این میان موضوع غنی سازی ویژگی دارد که کشور های غربی انجام آن را برای هیچ کشوری نپذیرفته اند با این وجود همین که ما توانسته ایم این موضوع را به عنوان مبنایی برای شروع مذاکرات 5+1 داشته باشیم خود یک دست آورد است.
بعیدی نژاد همچنین اعلام کرد: در سال 82 نیز مذاکراتی به طول 2 سال با این کشور ها صورت گرفت ولی در نهایت به نتیجه ای نرسیدیم.3 کشور در عرض 2 الی 3 ماه برای ما پیش نویس تفاهم نامه ای در 40،50 صفحه را فراهم کردند ولی از آنجایی که غنی سازی کشور ما را متوقف می کرد ما آن را رد کردیم.
وی گفت: اینکه ما بعد از یک دوره 12 ساله توانستیم آمریکا را برای اولین بار برمبنای غنی سازی به میز مذاکره بنشانیم یکی از دست آورد های ما محسوب می شود، که اگر توان اقتصادی، نظامی و هسته ای ملت ایران نبود قطعا نمی توانستیم کاری از پیش ببریم.
بعیدی نژاد در ادامه ضمن ناراحتی از افرادی که برجام را بی ثمر و بدون نتیجه تلقی می کنند، گفت: غنی سازی حق ذاتی کشور است و ما توانستیم به این مسئله که به عنوان خط قرمزی برای غرب محسوب می شود، به عنوان آخرین مسئله در ژنو بپردازیم و آنها را مجبور به قبول این واقعیت و عقب نشینی کنیم.
وی با اشاره به این موضوع که حتی در زمان شاه نیز آمریکایی ها موضوع غنی سازی را نپذیرفتند، اضافه کرد: کشورهایی مثل کره جنوبی که دارای نیروگاه هسته ای قدرتمندی می باشند و در این زمینه پیشرفت چشم گیری داشتند، هم نتوانسته اند به مسئله غنی سازی کشور خود دست یابند. بااین حال همه کشور هایی که به خاطر غنی سازی، تحریم های مالی، تسهیلاتی و... علیه ایران وضع کرده اند، پذیرفته اند که ایران غنی سازی خود را ادامه دهد و اینگونه ایران توانسته در همه عرصه های تکنولوژی هسته ای به مذاکره با آمریکا بنشیند ودر این زمینه به برنامه ای برسد که انرژی هسته ای ایران بیش از گذشته به روند خودش ادامه دهد و رویای غربیان مبنی برآنکه در عرض 6ماه غنی سازی کشور ما به صفردرصد برسد را برهم بزند.
بعیدی نژآد در خصوص راکتور تحقیقاتی اراک نیز گفت: کشور ها از آنجایی که فکر می کردند که راکتور تحقیقاتی ما موادی تولید می کند که تولیدکننده سلاح هسته است، در صدد تعطیلی آن برآمدند، و از ما خواستند که حداقل ماهیت آن را تغییر دهیم ولی ما طرحی پیشنهاد دادیم که راکتور اراک ضمن حفظ ماهیت آب سنگین، میزان پلوتونیوم کمتری تولید کند تا با این تغییر در روند کار خود به آنها اثبات شود که ایران برنامه نظامی ندارد. ابتدا این طرح را قبول نداشتند ولی پس از چندی اعتراف به صدق این حرف کردند و این موضوع نیز از دسته افتخارات ما در مذاکرات محسوب می شود.
وی گفت: در خصوص محفظه اصلی راکتور نیز با خروج آن از کشور مخالفت کردیم وبرای اطمینان خاطر آنها پس از بحث های مشترک قبول کردند که آن را غیر فعال کنیم، بدین صورت که شیار های محفظه را با بتون پرکنیم.
بعیدی نژاد گفت: ما در سراسر این مذاکرات جز اقتدار ملی، فرهنگی و عزت واحترام چیز دیگری به دست نیاوردیم و توانستیم پیش از آنکه هر گونه قطع نامه ای علیه ایران اجرا شود، تمامی تحریم ها را لغوکرده و حتی یک ساعت غنی سازی را متوقف نسازیم.
وی اظهار کرد: آمریکا کشورهایی که از ایران نفت وارد می کنند را مجبور کرد که تنها بعد ازگذشت 6ماه خرید نفت از ایران را نصف کنند و قانون منع کامل تجارت با ایران را مطرح کرد وبدین طریق از تبادلات مالی جلوگیری شده بود و صادرات نفت در کنترل آنها بود ولی بااین وجود قدرت ما توانست آمریکا را مجبور کند تا در مقابل کشور های غربی بایستد و با کشور ایران به مذاکره بنشیند.
درادامه این همایش نمایندگانی از تشکل های دانشگاه برای طرح پرسش های خود به پشت تریبون آمدند و بعیدی نژاد نیز به پرسش های مطرح شده از سوی نمایندگان و حاضرین پاسخ گفت.
در پایان هدیه ای به رسم یاد بود از طرف انجمن علمی علوم سیاسی و حقوق دانشگاه بوعلی به وی اهدا شد.
انتها پیام/م
دیدگاه شما