در زمینه توزیع مشمولین سربازی همواره دو موضوع مورد بحث بوده است؛ اولی توزیع میان یگانها و ارگانهای نظامی متفاوت و دیگری توزیع جغرافیایی محل خدمت مشمولین که در هر دو زمینه همواره چالشهای متعددی را شاهد هستیم. قاعدتا بر اساس آنچه میتوان از آن به ضعف قانونی در تدوین آیین نامه مدون مشترک شرح وظایف سربازی در کشور نام برد، خدمت سربازی در ارگانهای مختلف نظامی از جمله: ارتش، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، وزارت دفاع و یا در دیگر نهادهای مرتبط با میزان سختی متفاوتی روبرو است و این خود دستمایه شیوع نوعی رابطه و پارتیبازی شده است. کسانی که دارای رابطه در نهادهایی هستند که سربازی در آن یگان سهلتر است به راحتی در زمان توزیع و بعد از طی دوره آموزشی، به آن یگان دلخواه منتقل میگردد و عملا سربازی در یگانهای با زحمت بیشتر نصیب کسانی میشود که یا رابطهای در این یگانها نداشتهاند و یا نخواستهاند از روند ناپسند رابطهبازی بهره ببرند. در زمینه توزیع جغرافیایی محل خدمت نیز همین روال تکرار میشود و افراد دارای رابطه در نزدیکترین محل به زندگی خود مشغول به خدمت میشوند و آنها که از این موهبت مذموم بیبهرهاند باید در مرزها و دورافتادهترین مناطق و در شرایط سخت آب و هوایی خدمت سربازی را به پایان برسانند.
امروزه استفاده از امریهها و پذیرش در دستگاههای خواهان و مجری امریه، بدون داشتن رابطه تقریبا غیرممکن است. در حالیکه امریه از لحاظ ماهیتی به منظور رفع معضل به بطالت گذشتن وقت یا غیرمرتبط بودن فضای خدمت نخبگان طراحی شده تا ضمن رفع معضلات نامبرده از ظرفیت نخبگان و تحصیل کردهها در رونق فضای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی کشور استفاده شود، عملا به مجرایی برای فرار آقازادگان و ویژهخواران از خدمت سربازی شده است.
رابطههای موجود در اختصاص و توزیع سربازان در مجموعه یک ارگان خاص نیز خود بسیار تامل برانگیز است. به طور مثال: وقتی خدمت سربازی در نیروی انتظامی را مورد کنکاش قرار دهیم، قطعا فعالیت در یک محیط بسته اداری و برای انجام امور دفتری و حتی خدماتی را نمیتوان با حضور سرباز بر سرچهارراهها و در معرض عموم قرار گرفتن و برخورد مداوم با مردم برابر دانست. از نگاهی دیگر خطرات سربازی در یگانهای درگیر با متخلفین مثل آگاهی به نسبت یگان پلیس امنیت عمومی به نسبت کمتر است و این خود زمینه برخی رابطهها را ایجاد میکند.
خواسته یا ناخواسته پارتی بازی در اعطای مرخصیها و امکانات و شرایط رفاهی برای سربازان و انجام وظیفه پست و نگهبانی و.... به صورت عادلانه و مشترک صورت نمیپذیرد.
در حال حاضر بیعدالتی کاملا مشهود در وهله اول اینست که امکان خرید خدمت برای کسانی که خارج از کشور بودهاند همچنان در قانون ما وجود دارد و در وهله بعدی نیز آنها هم که پول کافی دارند مجرای این کار را در داخل پیدا کرده و به نحوی از این قانون سواستفاده میکنند. از سوی دیگر نیز، این خدمت بسیاری را به مهاجرتهای طولانی و حتی تغییر تابعیت تنها به طمع خرید خدمت به خارج از کشور میکشاند و مشکلات و عوارض بعدی را در پی خواهد داشت.
آنچه واضح و مبرهن است تاثیرات منفی ایجاد رابطه در فرآیند خدمت سربازی در کشور است که به بخشی از مهمترین این تبعات اشاره کوتاهی میکنیم تا ضمن یادآوری این مطلب که مضرات این حرکت نامیمون بر پیکره جامعه خواهد نشست، هشداری جدی برای متولیان امر نظارت و هدایت این مسیر باشد.
بیعدالتی در مکان و نوع خدمت و یا حتی زمان و ساعتهای خدمت، شیفت و... بدون در نظر گرفتن شرایط افراد متاهلی که به دلیل نداشتن رابطه باید دور از خانواده به خدمت مشغول شوند و یا بسیاری از شبها را در منزل نباشد موجبات سست شدن پایههای عاطفی در خانواده میشود.
هر انسانی در برابر بیعدالتی و تضییع حقوق خود واکنشی دارد که در هر شخصی متفاوت بروز میکند بطوری که گاهی فرد به تلاش برای احقاق حق خود میپردازد و با اعتراض و برخوردهای قهری واکنش نشان میدهد، اما وقتی فرد خود را در برابر این بیعدالتیها ناگزیر و ناتوان ببیند، دچار مشکلات عاطفی و اختلالات روحی روانی میگردد.
اساسا زمانیکه برای رسیدن به یک هدف و حصول نتیجه راههای میانبر سریع و کم هزینه بوجود آید فارغ از نگاههای ایدئولوژیک عموما افراد مبتلا به آن موضوع و پدیده بدنبال استفاده از این راههای میانبر برای دست یافتن به نتیجه دلخواه خواهند بود. بنابراین در حال حاضر بخشی از بدنه مشمولین به محض نزدیک شدن به سن خدمت، بیوقفه به دنبال دوست و آشنا در نظام وظیفه برای ایجاد یکی از انواع رابطهها در حوزههای مختلف کسر خدمت و معافیت تا توزیع دلخواه و انتخاب محل خدمت میروند و بجای آماده سازی ذهنی و روحی خود برای امر مقدس خدمت به مردم و کشور به دنبال فرار از آن هستند، زیرا این مساله در ذهن فرد نقش بسته شده که به یافتن رابطه آسانتر از سربازی رفتن حتی برای چند ماه است.
یکی از آسیبهای جدی دیگر ایجاد بدبینی و بوجود آمدن حس تنفر است. به عبارت دیگر زمانی که یک سرباز بیعدالتی را مشاهده میکند عملا دچار بدبینی به حاکمیت میشود؛ در حالیکه وفاداری یکی از مهمترین ارکان هویتی نیروهای نظامی است. رهبر فرزانه انقلاب در مقدمه فرمان هشت مادهای در تاکید بر ایجاد حس وفاداری و خوشبینی به نظام می فرمایند: «همۀ قشرهای کشور از صحت و سلامت ارتباطات حکومتی و امانت و صداقت متصدیان امور مختلف کشور مطمئن بوده و احساس امنیت و آرامش کنند.»
با شیوع رابطهها، در وجود یک سرباز، که متاسفانه بر اساس یک رویه غلط خود را فاقد حق اعتراض و مطالبهگری میداند، وی به تدریج عملا رابطهبازی را یک رویه لاینفک سربازی میپندارد و به جهت ترس از اعتراض، به فردی محافظه کار و اهل تسامح تبدیل خواهد شد و این به معنای گرفتن روحیه پرنشاط و حریت تعالی بخش یک جوان از اوست در حالیکه هدف ذاتی دوره خدمت وظیفه عمومی ایجاد روحیه نشاط و تعالی و پویایی و شجاعت و دلیری در جوانان است و این یک تناقض آشکار محتوایی در سربازی قلمداد میگردد.
- یکی از راهکارهای حل معضل پارتی بازی در خدمت نظام وظیفه عمومی شکل دادن یک بدنه و ساختار اجتماعی مطالبهگر است که در قالب یک مجموعه مردم نهاد و عدالتخواه، مبارزه با این پدیده نامبارک را فریاد بزند.
* گزارش از سپهر غلامحسینی
دیدگاه شما