به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صدای دانشجو،دولتها همانطور که از نامشان یعنی قوه مجریه بر میآید باید در حوزه عملیاتی و اجرایی فعالیت کنند. سیاست در معنای دولتی آن به معنی ساماندهی امور. اما بعضا دیده می شود که دولتها خصوصا آنهایی که در حوزه اجرایی دارای مشکلاتی هستند در حوزه ایدئولوژیک ورود می کنند تا شاید خلاء به وجود آمده را با طرح مسائل دیگر پر کنند. اغلب دوقطبیهای خاص در این جهت تولید میشود که افکارعمومی را به شدت درگیر می کند.
اخیرا «حسن روحانی»، رئیس جمهور در سخنرانی که در روز دوشنبه در دیدار وزیر، معاونین و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه همه باید اصول مربوط به خود را حفظ کنند، گفت: «متأسفانه در مسئله حجاب، اول از زن شروع میکنیم در حالی که قرآن ابتدا مرد را از نگاه هرز دور میکند، اما ما میرویم و به خاطر حجاب دختران و زنان را دستگیر میکنیم.»
رئیس جمهور ادامه داد: «اساس حجاب برای امنیت زن است همانطور که خدا در قرآن میفرماید، حجاب را برای جلوگیری از آسیب زن قرار داده تا مورد آزار و اذیت عدهای مریض قرار نگیرند. همه آنچه درباره حجاب در قرآن آمده برای حمایت از زن است اما به گونهای رفتار شده که انگار باید چماقی بر سر زن باشد و این بخاطر آن است که مساله حجاب را درست در جامعه تبیین نکردیم.»
روحانی همچنین با اشاره به موضوع فیلترینگ گفت: «باید قبول کنیم که اشتباه کردیم فکر کردیم اگر بگوییم استفاده از فلان امکان ممنوع بوده و فیلتر است همه به آن گوش میکنند. دیدیم که پس از فیلتر هر امکانی، فیلترشکن آن ایجاد شد و هر چه تلاش کردیم به طور روزانه فیلترشکنهای جدید ارایه شد و در نتیجه ، زیان و آسیبی که بویژه به جوانان و فرزندان ما از ناحیه استفاده از فیلترشکنها وارد شد ، بیشتر از زمانی است که به طور عادی مثلاً از همان نرمافزاری که فیلترکردیم، استفاده میکردند.»
وی ادامه داد: «راه پیشگیری از مخاطرات ابزارهای ارتباطی جدید، فیلترینگ نیست، بلکه باید سواد رسانهای و دیجیتال جوانان و نوجوانان و البته والدین و همه جامعه را بالا ببریم تا بتوانند در کنار استفاده مناسب از این امکانات، از مخاطرات و آسیبهای آن نیز در امان بمانند.»
رییس جمهور درحالی خود را مخالف فیلترینگ نشان می دهد و مانند بسیاری از موضوعات دیگر خود را از این موضوع مبرا کرده است که اصل ماجرا چیز دیگری است. نام شورای عالی فضای مجازی به عنوان متولی فیلترینگ در کشور بسیار متبلور است و به اذعان شخص وزیر ارتباطات مسئولیت هر نوع فیلتر پیام رسانی نیز با این شورا است که ریاست آن نیز با حسن روحانی است! عدم فیلترینگ هم درواقع یکی از شعارهای روحانی بود که جمله معروف رئیس جمهور مبنی بر اینکه « دست وزیر ارتباطات روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت» یکی از این موارد است.
البته این تنها موردی نیست که رئیس جمهور در آن به مسائل فرعی میپردازد و سعی دارد بیان کند که اشتباه دیگران سبب اشتباه دولت شده است و یا در کار دولت خلل وارد شده است.
روحانی همچنین در سیویکمین جشنواره خوارزمی که در اسفندماه سال گذشته برگزار شد با تاکتیک حرف در دهان منتقد گذاشتن گفت: « ما نمیتوانیم بگوییم فلان خودرو اسلامی است و آن یکی نیست. اینکه شما یک قرآن در داشبورد خودرو بگذارید که خودروی اسلامی نمیشود. اما اینکه چگونه از این خودرو به نحو احسن استفاده کنیم، میتواند در این تقسیمبندی موثر بوده و تاثیر بگذارد. این نحوه استفاده نشاندهنده فردی است که دارای آرمانهای بلند است.»
این درحالی بود که هیچ یک از منتقدان روحانی چنین حرفی نزده بود. دوقطبی سازی اعتدال و تندرو که با روی کار آمدن دولت اول روحانی کلید خورد یکی از تاکتیکها برای وجهه سازی برای دولت و تخریب وجهه منتقدان بود.
در اثنای مناظرات انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نیز حسن روحانی با بیان اینکه در زمینه برجام هرجا متحد بودیم کار را پیش بردیم، اظهار کرد: «برخی آمدند و تصویری از شهرهای زیرزمینی نشان دادند که برجام را برهم بزنند، روی موشک شعارهایی نوشتند تا برجام را برهم بزنند ولی مردم ما از همه اینها عبور کردند تا به امروز برسیم و شاهد پیشرفت بیشترمان در آینده شویم.»
این درحالی است که اقتدار نظامی ایران به عنوان ابزاری مستحکم و پشتیبان دیپلماسی است و از سوی دیگر ایران حق دارد که خود را برای مقابله با هر تهدید نظامی تجهیز کند.
با التهابات بازار حسن روحانی در سخنانی قابل تامل و در انتقاد به اقتصاددانان گفت: «اقتصاد، کتاب نیست، بعضیها فکر میکنند اقتصاد، کتاب است؛ فرمولهایی که در کتاب خواندند، رفتند امتحان دادند و نمره گرفتند، میشوند اقتصاددان؛ نه اقتصاد خیلی فراز و نشیب دارد.» این موضعگیری حسن روحانی در واکنش به انتقادهای اخیر برخی اقتصاددانان، نشان میدهد جهتگیری اقتصادی دولت حسن روحانی در حال تغییر است؛ بهنظر تغییری از جنس تعهد حداکثری به نهادگرایی در اقتصاد و فاصلهگرفتن از اقتصاد آزاد.»
این درحالی بود که چندی پیش بود که در یک ژست مشورتی و انتقادپذیری حسن روحانی با تنی چند از اقتصاددانان نشستی برگزار کرده بود. البته این افراد اغلب از سوی تیم دولت انتخاب و برگزیده شده بودند و بیشتر در این جلسه اقتصاددانان لیبرال حضور داشتند. به هر جهت با این سخنان رئیس جمهور بخشی از التهابات بازار خصوصا ارز را به گردن تصمیمات اقتصاددانان انداخت.
"میخواستیم کار کنیم اما نگذاشتند" رایجترین بهانه دولت
البته دیگر این موارد برای افکارعمومی پذیرفته نیست. در همین رابطه، «عبدالله ناصری» عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات بیان می کند:« واقعیت این است که اکنون جامعه مدنی نمیتواند به راحتی این سخنان را صد درصد باور کند. سخنان روحانی در وزارت ارتباطات خوب بود و کاملا با مواضع، شعارها و وعدههای انتخاباتی او همخوانی داشت، اما نمیدانم چند درصد جامعه میتواند این سخنان را با رویدادهای انجام شده مطابقت دهند.»
وی مواضع روحانی را پر افت و خیز و متناقض توصیف کرده و میگوید: آقای روحانی توجه داشته باشد که تغییر مداوم مواضع و افت و خیزها در رفتار و گفتار و مواضع ضد و نقیض، گاهی پذیرش آن برای جامعه مدنی سخت میکند. اما مواضع منطبق بر مطالبات جامعه مدنی، در آینده حتما بهنفع روحانی خواهد بود تا بتواند الگوی مرحوم هاشمی را پس از ۸۸ پیش بگیرد.»
"میخواستیم کار کنیم اما نگذاشتند" رایجترین بهانه دولت برای پوشاندن ضعفهای خود در سالهای گذشته است که دبیرکل حزب کارگزاران با رد آن معترف میشود: « اینکه بگوییم همه کارها به خاطر «نگذاشتن» است، شاید واقعی نباشد. اما اینکه برخی از کارها را جو تبلیغاتی و ... اجازه نداده باشند، بله درست است. اما من معتقدم که دولت باید به صورت موردی مسائل را مطرح کند تا ما نیز بتوانیم به قضاوت درستی در خصوص موانع بپردازیم. البته بخشی از ناتوانیهای دولت به ناتوانیهای درونی دولت برمیگردد. وزرا، معاونین و به طور کل مسئولان دولتی زمانی که مخالفت و مانعی را مشاهده میکنند، باید بروند و با رایزنیهایی که انجام میدهند، این مخالفتها را به موافقت تبدیل کنند. دولت باید قدرت هماهنگی و همنظری ایجاد کردن در بخشهای مختلف را داشته باشد.»
انتقاد آیتالله سبحانی: اقتصاد و سیاست در دست شما، اما احکام شرعی را به حوزه واگذار کنید
همین موضوع سبب واکنش برخی از مراجع و علما شد. به طوری که به طور مستقیم حرف های حسن روحانی را نقد و نسبت به مطرح کردن چنین مسائلی گلایه کردند.
تاکیدعلما هم بر این بوده که دولت به کاری خود بپردازد و در این بحبوحه مشکلات اقتصادی به جای برخی از سخنان درباره احکام قطعی دین مسائل و مشکلات قطعی مردم را حل و فصل کند.
درد همین رابطه، «آیتالله جعفر سبحانی»، در جلسه درس خارج اصول خود در مسجد اعظم قم، با بیان اینکه حجاب از قبیل مسائل تکلیفی است، افزود: «امام سجاد (ع) رسالهای تحت عنوان رساله الحقوق دارد که میفرمایند حق چشم آن بوده که آن را باید حفظ کنیم و به نامحرم نگاه نکنیم، همچنین باید دامن خود را از آلودگیها حفظ کرده و از گناه اجتناب کنیم.»
آیتالله سبحانی با انتقاد از عملکرد مسئولان و دولتمردان درباره حجاب ابراز کرد: «آقایانی که در رأس کار هستند، باید یک مقدار از مسائل را به حوزه واگذار کنند، اقتصاد و سیاست در دست شما، اما احکام شرعی را به حوزه واگذار کنید.»
آیتالله مکارم شیرازی: حالا که مشکلات اقتصادی وجود دارد، مسئولان سراغ مباحث حاشیه ای می روند
حضرت آیت الله مکارم شیرازی در درس خارج فقه در مسجد اعظم قم به سخنان اخیر رئیس جمهور واکنش نشان دادند و گفتند: «اخیرا جناب رئیس جمهور دو جمله درباره مسئله حجاب و فضای مجازی گفتند که متأسفانه هر دو زننده بوده است؛ انشاءالله در زمان مناسب، مفصل درباره این موضوع سخن خواهم گفت؛ اما امروز اشاره ای به آن خواهم داشت.»
ایشان با اشاره به اینکه مسئله حجاب جزو مسائل ضروری است، ابراز داشتند: « رئیس جمهوری که قسم خورده است که ارزش های اسلامی را حفظ کند، باید به قسم خود پایبند باشد؛ ما اگر این همه شهید دادیم، برای ارزش های اسلامی بوده است.»
این مرجع تقلید خاطرنشان ساختند: «اگر به قول غربی ها در منطقه اولین قدرت هستیم، آن هم بر اثر اسلام است؛ این را باید حفظ کرد، شما رئیس جمهوری اسلامی هستید؛ نه رئیس جمهور کشور دموکراتیک سکولار.»
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به اینکه رئیس جمهور باید اشتباهات خود را اصلاح کند، اظهار داشتند: «یکی از اصول سیاست این است که اگر در یک جا مسئله بغرنجی پیدا کردید، به سراغ مسائل حاشیه ای بروید؛ این جزو مسائل سیاست است؛ حالا هم که این مشکلات اقتصادی وجود دارد، مسئولان سراغ مباحث حاشیه ای می روند؛ سرگرم کردن مردم با این مسائل کار درستی نیست.»
آقای روحانی فقط بگویید برای مشکلات اقتصادی چکار کردید؟
صحبت های روحانی درباره فیلترینگ و حجاب اجباری درحالی در فضای مجازی بازخورد داشت که اغلب کاربران شبکه های اجتماعی نسبت به بیان چنین سخنانی آنرا گمراه کردن مردم و دوقطبی کاذب نامیدند.
در همین رابطه «محمد ایمانی»، تحلیل گر مسائل سیاسی و فعال رسانه ای نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: « آقای روحانی! اصلاً شما خیلی خوبید. اما دو قطبی درست کردن آمیخته به تحریف صورت مسئله درباره موضوعاتی مانند فیلترینگ و حجاب و کارمند زن و مرد و شادی مردم، نه برای جوانان خوب ما شغل می شود، نه همسر و نه مسکن.چرا در خلأ و خیال حرف می زنید؟ فیلترینگ واقعی یعنی همین که برخی دولتمردان و مشخصاً آقای روحانی، یادشان برود چگونه با مردم تلبیس کردند و گندم نمایی و جو فروشی کردند تا واقعیت های اقتصادی خلاف وعده ها از آب درآمد؛ حالا هم با حاشیه پردازی و سرگرم سازی، عملاً اولویت ها و مشکلات مردم به ویژه جوانان را دفن می کنند و نمی شنوند و ترتیب اثر نمی دهند. این نوع پیشرفته سانسور و خودکامگی اشرافیت سیاسی است.»
محمدرضا شهبازی نیز در مطلبی طنزگونه به این سخنان واکنش نشان داد و نوشت:« رئیس جمهور امروز صبح در واکنش به موج شدید گرانی ها گفت: مردم اگر امروز به راحتی از فضای مجازی استفاده می کنند باید بدانند دولت یازدهم و دوازدهم از آبروی خود مایه گذاشته است.روحانی با اشاره به افزایش قیمت مرغ به 14 هزار تومان افزود: مردم از شما بهتر موسیقی، فیلم و شعر تولید می کنند.وی درباره رسیدن قیمت رسمی پراید به 36 میلیون تومان هم گفت: حجاب در قرآن برای حمایت از زنان است ولی ما کاری کردیم که گویی حجاب چماقی بر سر زنان است.رئیس جمهور درباره قیمت ارز، طلا، سکه، مسکن، گوشت 100 هزار تومانی و... هم تنها با گفتن یک جمله اوج ناراحتی خود را بیان کرد: اگر فیلتر کردید با فیلتر شکن ها چه می کنید؟»
از سوی دیگر، کاربری در فضای مجازی نوشته است :«روحانی:مقابله با خواست مردم شرعی و قانونی نیست .دین بدون انتخاب امکان پذیر نیست .با تحمیل، دین درست نمی شود. در بحث حجاب قرآن اول از مردان شروع می کند.پاسخ رحیم پورازغدی به روحانی:تو این چندسال حتی اگه گفت قرآن نازل نشده، بگید «باشه، فقط تو بگو برای کشور چیکار کردی!؟
وعدههای اقتصادی دولت روحانی که عملیاتی نشد
مشکلات اقتصادی کشور در حالی هر روز بیشتر و لبریز می شود که در همین زمینه در انتخابات سال 92 و 96 حسن روحانی وعده های بسیاری را به مردم داد. در همین راستا محوری ترین وعده روحانی برجام بود که روحانی در آن قول داد که نه تنها تمامی تحریم ها از روز اول اجرای این توافق هسته ای برچیده شوند بلکه هر روز شاهد یک گشایش اقتصادی در کشورمان باشیم.
وعده تحول 100 روزه اقتصاد، اولین جمله حسن روحانی در اولین نشست خبری پس از انتخابات ریاست جمهوری و حتی قبل از برگزیده شدن در انتخابات بود. اما با گذشته بیش از 2سال از حیات دولت هنوز قسمت های مهمی از این وعده ها عملی نشده است. روحانی همچنین بیان داشت که با دولت تدبیر و امید آنچنان گشایش اقتصادی ایجاد می کند که مردم نیازی به یارانه های نقدی نداشته باشنند.
ثبات بازار ارز یکی از پدیدههایی بود که در سالهای 92 تا 96 تا حدودی مشاهده میشد و مسئولان بانک مرکزی و دولت همواره وضعیت ثبات ارزی را یکی از دستاوردهای دولت عنوان میکردند و در انتخابات اردیبهشت ماه 96 هم به عنوان یکی از موفقیتهای دولت یازدهم بارها مورد تاکید قرار گرفت.
اما دیری نپایید که این دستاورد رنگ باخت و در نیمه دوم سال 96 دیگر نشانهای در ثبات در بازار ارز مشاهده نشد. حتی در گفتگوی تلویزیونی رئیس جمهور با «رضا رشید پور» نیز مجری تلویزیون از رئیس جمهور قول ثبات ارزی گرفت اما از اوائل سال 97 به شدت شاهد افزایش قیمت ارز بودیم.
اشتغال زایی برای حدود یک میلیون نفر در سال از جمله وعدههای دیگر روحانی بود که امروز بیشتر به بی کاری تبدیل شده است با رکود و افزایش قیمتی که در کشور به وجود آمده است شاهد بی کاری بسیاری از کارگران و کارمندان هستیم.
روحانی در برنامه تلویزیونی گفتوگوی ویژه خبری در جریان انتخابات اردیبهشت ماه 96 افزایش سقف وام خرید مسکن به 200 میلیون تومان را مطرح کرد (احتمالا منظور از 200 میلیون تومان، دو تسهیلات 100 میلیون تومانی برای زوجین بوده است). همانطور که همه متقاضیان خرید مسکن در جریان هستند، این وعده نیز تاکنون به مرحله اجرا نرسیده است. کار به جایی در بازار مسکن رسیده است که شاهد افزایش چند برابر قیمت مسکن هستیم. حتی در این حوزه وزارت راه و شهرسازی دوره عباس آخوندی آنقدر دست روی دست گذاشت و کار نکرد که وی پس از استعفا از این پست افتخار خود را عدم فعالیت در حوزه مسکن مهر نامید. هر چند که وی در حوزه مسکن اجتماعی به جای مسکن مهر به مردم وعده داده بود این وعده نیز عملیاتی نشد. در حوزه اقتصادی با وجود بی ثباتی بازار و تولید شاهد اوضاع نه چندان خوبی در کشور هستیم که نشان دهنده آن است که تقریبا روحانی به اغلب وعده های اقتصادی خود عمل نکرده و وعده ها بر زمین مانده است.
انتهای پیام/
دیدگاه شما